Καίριας σημασίας υποδομές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους ομάδες εξτρεμιστών, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης

Oι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν όλο και συχνότερα στόχο συνομωσιολόγων, νεοναζιστών και υπερμάχων της ανωτερώτηας της λευκής φυλής, στην προσπάθειά τους "να προκαλέσουν φόβο, να διακόψουν βασικές υπηρεσίες και να προκαλέσουν οικονομική ζημιά", σύμφωνα με εσωτερική αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Intercept, όπου και έφτασε το επίμαχο έγγραφο. 

Η αναφορά, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου, συντάχθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο έγγραφο περιγράφονται περιστατικά όπου οι δράστες έκοψαν καλώδια οπτικών ινών και αφαίρεσαν εφεδρικές μπαταρίες από εγκαταστάσεις παροχής ασύρματων υπηρεσιών. Τα αποσπάσματα της αναφοράς που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων δεν καταλογίζουν με ρητό τρόπο πολιτικά κίνητρα στις συγκεκριμένες ενέργειες.

Το γνωστότερο περιστατικό που περιλαμβάνεται στο έγγραφο αφορά την περίπτωση του Άντονι Κουίν Γουόρνερ, ο οποίος πυροδότησε βόμβα έξω από κτίριο της AT&T στο Νάσβιλ, στην πολιτεία του Τενεσί, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2020. Πάντως, σε άλλη αναφορά, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το FBI αυτή την εβδομάδα, διατυπώνεται η εκτίμηση πως, παρότι ο Γουόρνερ οδηγήθηκε στην πράξη του επηρεασμένος από θεωρίες συνομωσίες και παρανοϊκούς φόβους, η επίθεσή του δεν είναι απαραίτητο ότι ενείχε "ευρύτερο ιδεολογικό κίνητρο".

Εντωμεταξύ, από την αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης προκύπτει πως διάφορες ομάδες θεωρούν τις επιθέσεις στις υποδομές των ΗΠΑ ως αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της "καλλιέργειας μιας ευρύτερης δυσπιστίας απέναντι στο κράτος". Συγκεκριμένη μνεία γίνεται στο χώρο συζητήσεων μιας νεοναζιστικής ομάδας, τα μέλη της οποίας "υποστηρίζουν ένθερμα την εκμετάλλευση της κοινωνικής αναταραχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από επιθέσεις στις υποδομές της χώρας", συμπεριλαμβάνομένων επιθέσεων σε "γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές και ηλεκτρικά δίκτυα".

"Κατά τους τελευταίους μήνες, εξτρεμιστές υπέρμαχοι της ανωτερότητας των λευκών, νεοναζιστές, ακροδεξιές ομάδες και συνομωσιολόγοι στο διαδίκτυο έχουν υπογραμμίσει ο καθένας από την πλευρά του [τη σημασία που έχουν οι] επιθέσεις σε στόχους σημαντικών, καίριων υποδομών", όμως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο έγγραφο.

Πέρα από το έγγραφο που συνέταξαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του The Intercept πως στις 5 και 6 Ιανουαρίου του 2021, το Υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε τρεις αναφορές για βανδαλισμούς με στόχο κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Νέα Υόρκη, τη Δυτική Βιρτζίνια και το Τενεσί. Ομοσπονδιακός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στο The Intercept πως, παρότι οι απειλές σε βάρος υποδομών δεν αποτελούσαν ασυνήθιστο φαινόμενο, η καταγραφή τριών περιστατικών σε τόσο σύντομο διάστημα προκάλεσε αίσθηση. Ας σημειωθεί εδώ πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την παραμονή και ανήμερα των επεισοδίων που κατέληξαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Εκτός από τις απειλές που προέρχονται από νεοναζιστικές και ακροδεξιές ομάδες, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας όλο και συχνότερα στοχοποιούνται από συνομωσιολόγους, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και αλλού. Πέρυσι, καταγράφηκε κύμα επιθέσεων με στόχο κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Οι επιθέσεις αυτές συνδέθηκαν με τις παντελώς αβάσιμες θεωρίες πως ο νέος εξοπλισμός για δίκτυα 5G συντελούσε στη διασπορά του κορονοϊού στους κατά τόπους πληθυσμούς, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Δεκάδες κεραίες έγιναν στόχος εμπρησμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία και όχι μόνο. Παρότι αυτού του είδους οι επιθέσεις ενδεχομένως να είχαν ως κίνητρό τους τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που εξυφαίνονται με άξονα την τεχνολογία 5G, η ουσία είναι πως είχαν ακριβώς εκείνο το αποτέλεσμα που επιδιώκουν διάφορες ακροδεξιές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας προσκομμάτων στο έργο του διασωστικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν απάντησε στο αίτημα των δημοσιογράφων για κάποιο σχόλιο σχετικά με την ακρίβεια του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο The Intercept.

  • Confused 5
  • Sad 5