Αν και βεβαίως το σούσι αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή και για τους vegetarians ή τους vegans, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας θέλει την επόμενη φορά που θα πάμε σε ένα εστιατόριο σούσι να επιλέξουμε, εφόσον το θελήσουμε, ένα πιάτο με τόνο… χωρίς να περιέχει πραγματικό ψάρι.

Η εταιρεία Finless Foods που εξειδικεύεται στην εργαστηριακή καλλιέργεια κυττάρων θαλασσινών έχει βάλει στόχο μέχρι το 2022 να διαθέσει τον πρώτο τόνο βασισμένο σε φυτικά συστατικά (plant-based). Για την δημιουργία του plant-based τόνου, η εταιρεία Finless Foods χρησιμοποιεί εννέα υλικά για να πετύχει την εμφάνιση και την σύσταση που θα έκαναν τον φυτικό τόνο της να μοιάζει, τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά, με τον ζωικό. Αν και θα είναι δυνατόν να μαριναριστεί, ο στόχος της εταιρείας Finless Foods είναι να μπορεί κανονικά να σερβιριστεί και να φαγωθεί ωμός, όπως συμβαίνει και με τον κανονικό τόνο, όπως για παράδειγμα σε poke bowls.

«Ο φυτικός τόνος μας αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να φάνε θαλασσινά εξαιτίας αλλεργιών ή που είναι επιφυλακτικοί για άλλα προβλήματα υγείας ή που απλώς θέλουν να απολαύσουν ένα πιάτο θαλασσινών χωρίς… την ψαριά» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η βιωσιμότητα βεβαίως αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο εδώ, καθώς σε αντίθεση με τον σολομό, δεν είναι δυνατόν να καλλιεργήσουμε τον τόνο σε κλίμακα και όπως επισημαίνει και η ίδια εταιρεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός  των ψαριών έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 50 χρόνια. Και με την κλιματική αλλαγή να προκαλεί καταστροφές στους ωκεανούς της Γης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ψάρια θα λιγοστέψουν σε ανησυχητικό βαθμό μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

  • Like 4
  • Confused 1
  • Sad 2