Η τοπογραφική επαυξημένη πραγματικότητα (topographical augmented reality) είναι μια τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα προβολής περιεχομένου (κειμένου ή και πολυμέσων) στηριζόμενο σε μια εικόνα.

 

Το Marmota, είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη από μια ομάδα ερευνητών και στόχος του είναι η υλοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.

 

Πιο αναλυτικά, όταν λαμβάνεται μια εικόνα από την κάμερα κινητού τελευταίας τεχνολογίας, αποστέλλονται στον διακομιστή του Marmota οι συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου επεξεργάζονται όλες οι πληροφορίες. Στη συνέχεια, ο διακομιστής δημιουργεί ένα στρώμα επαυξημένης πραγματικότητας που περιέχει πληροφορίες και τοποθετείται πάνω στην αρχική φωτογραφία. Το στρώμα αυτό περιέχει τοπογραφικές πληροφορίες όπως ονόματα βουνών, κορυφών, ποταμιών, διαδρομές πεζοπορίας αλλά και τους διαθέσιμους δρόμους. Επίσης, μέσα από την αξιοποίηση τοπολογικών πληροφοριών η αρχική δισδιάστατη φωτογραφία μετατρέπεται σε 3D. Για παράδειγμα εάν η αρχική φωτογραφία απεικονίζει ένα βουνό, η τεχνολογία του Marmota παρουσιάζει σε 3D το τοπίο που επισκιάζει το βουνό.

 

Ο Michele Zanin, ένας από τους προγραμματιστές του Marmota δηλώνει ότι το σχέδιο ενσωματώνει τεχνολογίες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους από τη χαρτογραφία, έως το σχεδιασμό γραφικών στον υπολογιστή αλλά και εξελιγμένους αλγορίθμους μηχανικής όρασης.

 

Το πρωτότυπο του σχεδίου Marmota δοκιμάζεται σε συσκευή με Android πλατφόρμα και πρόκειται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον.

 

Link.png Site: readwriteweb.com