Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η υπηρεσία "US Customs and Border Protection" των ΗΠΑ, μαζί με τα κανονικά διαπιστευτήρια των τουριστών θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται και τα προφίλ/ονόματα, με τα οποία δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις όσων θα επισκέπτονται τις ΗΠΑ μέσω του Visa Waiver Program - για τουρισμό, επαγγελματικούς λόγους ή για προσωρινή παραμονή στη χώρα (έως 90 ημέρες) χωρίς βίζα - θα περιλαμβάνουν ένα νέο πεδίο, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις online δραστηριότητες τους.

 

Η υποβολή των στοιχείων δεν θα είναι υποχρεωτική και δεν προϋποθέτει την παραχώρηση κωδικών (passwords), όμως η αποφυγή συμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Στο πεδίο θα αναγράφεται το εξής μήνυμα:

 

"Please enter information associated with your online presence—Provider/Platform—Social media identifier."

 

Η φόρμα αυτή θα επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σχετικά με το προφίλ των επισκεπτών, όσον αφορά την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξωτερικούς κινδύνους.

 

Η υποβολή για την ενεργοποίηση της έρχεται έξι μήνες μετά από την επικύρωση του "Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015" από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, με το οποίο οι ΗΠΑ ζητούν από τους ταξιδιώτες να δηλώσουν σε ποιες χώρες βρέθηκαν από την 1η Μαρτίου του 2011 και μετά, την υπηκοότητα τους και τα διαβατήρια που έχουν στην κατοχή τους.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία την παραπάνω πρόταση μέχρι τις 22 Αυγούστου.

 

Link.png Site: ARSTechnica