Σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης "Δες την Ψηφιακά" και της μεγάλης ανταπόκρισης φοιτητών και σπουδαστών, ξεκίνησε, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης, η δράση "e-κπαιδευτείτε". Η δράση επιδοτεί την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των πρωτευσάντων φοιτητών των εισαγωγικών εξετάσεων 2006 και 2007, σε Νέες Τεχνολογίες και σε Ψηφιακές Εφαρμογές. Στόχος της είναι η επιβράβευση των πρωτευσάντων φοιτητών με την προσφορά σημαντικών εφοδίων γνώσης για το εργασιακό τους μέλλον και το "βιογραφικό τους". - Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών [Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού] και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συμμετοχή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας [ΕΔΕΤ] και την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

Απευθύνεται κατʼ αρχάς στο 20% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας με τις εισαγωγικές εξετάσεις 2006 και 2007, δηλαδή επιβραβεύει συνολικά περίπου 27.000 φοιτητές και σπουδαστές. Η δράση έχει σχεδιαστεί ώστε σε επόμενα στάδια να μπορεί να επεκταθεί σε φοιτητές και σπουδαστές που έχουν ήδη συμμετάσχει σε άλλες πρωτοβουλίες της Ψηφιακής Στρατηγικής. Πλέον των παραπάνω, δικαιούχοι της δράσης είναι και όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές των ετών 2006 και 2007 που εμπίπτουν στην κατηγορία των "πασχόντων από σοβαρές ασθένειες" και οι οποίοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή.

 

Με τη δράση "e-κπαιδευτείτε", οι δικαιούχοι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις σε βασικό, προχωρημένο και εξειδικευμένο επίπεδο στις Νέες Τεχνολογίες και στις Ψηφιακές Εφαρμογές και να τις κατοχυρώσουν με αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό καταβάλλοντας μόνο το 10% του συνολικού κόστους της εκπαίδευσης. Η δράση καλύπτει το 90% της δαπάνης εκπαίδευσης, με μέγιστη επιχορήγηση τα 600 ευρώ ανά φοιτητή. Το ποσό της επιδότησης για όσους εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως "πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες" ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ανά φοιτητή.

 

Ενδεικτικά, οι δικαιούχοι μπορούν να εξοικειωθούν σε: επεξεργασία κειμένου, βάσεις δεδομένων, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίας, σχεδίαση ιστοτόπων [web design, web animation, web development κ.λπ.], διαχείριση δικτύων [δίκτυα υπολογιστών, ασφάλεια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.], προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών κ.ά. Η εκπαίδευση θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον 40 ώρες και σε κάθε περίπτωση να συνοδεύεται από ανάλογη Πιστοποίηση, ώστε να θεωρηθεί επιδοτούμενη. Οι φοιτητές μπορούν επίσης να επιλέξουν κάποιο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα [e-learning], εφόσον αυτό καλύπτει τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

 

Η δράση ξεκίνησε τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου 2008. Στους δικαιούχους σπουδαστές έχει αποσταλεί ειδική ενημερωτική επιστολή που περιλαμβάνει έναν "Προσωπικό Κωδικό". Χρησιμοποιώντας αυτό τον κωδικό, την ταυτότητά τους και βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής τους ή το "φοιτητικό πάσο", οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε φορείς εκπαίδευσης που συμμετέχουν στη δράση και να επιλέξουν το πακέτο εκπαίδευσης που επιθυμούν, καταβάλλοντας μόνο το υπόλοιπο της δαπάνης.

 

Οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να ελέγξουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους και μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekpaidefteite.gr καθώς και να δουν εγκεκριμένα εκπαιδευτικά πακέτα που παρέχουν οι φορείς εκπαίδευσης της περιοχής τους.

 

Οι φορείς εκπαίδευσης που συμμετέχουν στη δράση, έχουν ήδη ενημερωθεί για τις διαδικασίες μέσω ημερίδων και έχουν υποβάλει προς έγκριση πάνω από 3.000 εκπαιδευτικά πακέτα. Περισσότερα από 1.000 εγκεκριμένα εκπαιδευτικά πακέτα εκπαιδευτικών φορέων από όλη την Ελλάδα, θα βρίσκονται ανηρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα του Προγράμματος από την Παρασκευή, 06.06.2008, ενώ η σχετική σελίδα θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέχρι το τέλος Ιουνίου με νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

 

Το πρόγραμμα "e-κπαιδευτείτε" είναι ανοικτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς Εκπαίδευσης. Όσοι Φορείς επιθυμούν να λάβουν μέρος στη δράση "e-κπαιδευτείτε", θα πρέπει να ετοιμάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών και τις απαιτήσεις του προγράμματος και να τα υποβάλουν προς έγκριση μέσω σχετικού πληροφοριακού συστήματος, που είναι προσβάσιμο από την ηλεκτρονική σελίδα www.eduoffers.gr.

 

Για την πληροφόρηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών και των ενδιαφερόμενων φορέων λειτουργεί ήδη ενημερωτική σελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekpaidefteite.gr καθώς και γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης στον αριθμό 801-11-88-3-88. Εκτός του πληροφοριακού υλικού, οι εκπαιδευτικοί φορείς θα μπορούν να ανακτούν από την ηλεκτρονική σελίδα και προωθητικό υλικό της δράσης [αφίσες, σήματα, σήμανση, φυλλάδια προς εκτύπωση], που διανέμονται ηλεκτρονικώς, δωρεάν.

 

Source.png Πηγή: ictplus.gr