Αυτή τη Τετάρτη θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια του Bloom Box, μιας νέα τεχνολογίας η οποία υπόσχεται να αποτελέσει το ιερό δισκοπότηρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η κατασκευάστρια εταιρία, Bloom Technology που ήδη μετρά 8 χρόνια λειτουργίας, αναπτύσσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία κάτω από άκρα μυστικότητα αν και ήδη έχει χρηματοδοτηθεί από VC's με περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

 

Το Bloom Box στηρίζεται στη τεχνολογία των fuel cells έχει μικρό μέγεθος και είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ενέργεια ένα σπίτι στην Ευρώπη ενώ χρειάζονται δύο για κάθε σπίτι στην Αμερική. Η "μαγεία" όμως συμβαίνει στη κεντρική μονάδα που συνδέεται κάθε Bloom Box η οποία από τη μία πλευρά εισάγει οξυγόνο και από την άλλη εξάγει ενέργεια. Κάθε τέτοια μονάδα μπορεί να ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο ή ηλιακή ενέργεια κάτι που σημαίνει ελάχιστους έως μηδενικούς ρύπους.

 

Αν βλέπετε με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις της Bloom Technology, ίσως η πληροφορία ότι ήδη τα Bloom Boxes βρίσκονται εγκατεστημένα σε εταιρεία κολοσσούς της Αμερικής, να σας κάνει λιγότερο επιφυλακτικούς. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται το eBay, η Walmart, η Fedex ενώ η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε πριν 18 μήνες τα Bloom Boxes σε ένα από τα datacenter της είναι η Google. Ο πρόεδρος του eBay μάλιστα δηλώνει ότι κατά τους 9 μήνες λειτουργίας τους, έχουν ήδη εξοικονομήσει ποσό άνω των 100.000.

 

Το κόστος μια μονάδας υπολογίζεται στα 700.000 δολάρια ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας, K.R. Sridhar πιστεύει ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια θα πέσει στα 3.000 δολάρια. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ της εκπομπής 60 λεπτά του CBS στην οποία γίνεται η πρώτη παρουσίαση του Bloom Box.

 

Link.png Site: Bloom Energy

Video Video: Παρουσίαση στην εκπομπή 60 Minutes