Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καθαρισμό των 88.000 τόνων πλαστικού που επιπλέουν στο λεγόμενο "Great Pacific Garbage Patch" (ουσιαστικά ένα μεγάλο "νησί" από… πλαστικά απορρίμματα) ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

Την Κυριακή που μας πέρασε, η εταιρεία The Ocean Cleanup, που αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες για τον καθαρισμό των ωκεανών από τα πλαστικά σκουπίδια ξεκίνησε τη ρυμούλκηση του "System 001" από το Σαν Φρανσίσκο σε ένα δοκιμαστικό χώρο περίπου 418,5 χιλιομέτρων ή 240 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Μόλις ρυμουλκηθεί στο κατάλληλο σημείο, ο άνεμος και τα κύματα και τα ρεύματα θα αναλάβουν να ωθήσουν το παθητικό σύστημα της Ocean Cleanup με την ονομασία System 001, που στην ουσία αποτελεί ένα πλωτό φράγμα, ώστε να αποκτήσει σχήμα U για την αποτελεσματικότερη περισυλλογή των πλαστικών σκουπιδιών. Στη συνέχεια, ο άνεμος και τα ρεύματα θα συμβάλουν επίσης στο να ξεκινήσει να πλέει αργά στη θάλασσα από μόνο του (πρόκειται για ένα παθητικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον άνεμο και τα ρεύματα της θάλασσας για τη κίνησή του).

csm_TOCshipSanFranciscoReturn_0e82a79f98.jpg.f66285d69b9fc4905cead2167aff9dea.jpg

Το σύστημα κάτω από την επιφάνεια του τμήματος του που επιπλέει διαθέτει μία «φούστα» (σαν δίκτυ) μήκους τριών μέτρων περίπου που κρέμεται για να συλλέξει κομμάτια πλαστικού μεγέθους μικρότερου του ενός χιλιοστού που σε διαφορετική περίπτωση θα ξέφευγαν. Με τη βοήθεια μικρότερων σε μέγεθος σκαφών στην συνέχεια, τα πλαστικά σκουπίδια, μεγάλα ή μικρά όσο ένα χιλιοστό, θα βγουν στην ακτή για ανακύκλωση.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, το σύστημα θα «παρακολουθείται εκτενώς» για να καταστεί βέβαιο ότι κάνει τη δουλειά του χωρίς να προκαλεί βλάβες στο πλαγκτόν ή στη θαλάσσια ζωή γενικότερα.

"Θέλουμε να πιάσουμε πλαστικά, όχι τα ψάρια", δήλωσε στο CNN ο Joost Dubois από την εταιρεία Ocean Cleanup. "Προσπαθούμε να λύσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρει κάποιο άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα τη θέση του" συμπλήρωσε.

Όταν με το καλό ολοκληρωθεί η δοκιμή,  το System 001 θα ρυμουλκηθεί για ακόμα 900 ναυτικά μίλια ή για 1667 χιλιόμετρα για να ξεκινήσει η κύρια αποστολή του που είναι να ξεκινήσει τον καθαρισμό του Great Pacific Garbage Patch.

Η εταιρεία λέει πως θα υπάρχουν ομάδες παρακολούθησης για έξι μήνες περίπου ώστε να διασφαλιστεί ότι ο καθαρισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα και χωρίς εμπόδια.  

Η εταιρεία Cleanup Ocean ελπίζει ότι το System 001 μπορεί να απομακρύνει περίπου 55 τόνους πλαστικού από τον Ειρηνικό ωκεανό σε ετήσια βάση. Συνολικά, στον Ειρηνικό ωκεανό υπάρχουν , συμπεριλαμβανομένου και του Great Pacific Garbage Patch περίπου 88 χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων με το πρόβλημα να μεγαλώνει διαρκώς.  

Η ομάδα ελπίζει να αναπτύξει περίπου 60 συστήματα σαν το System 001 που θα εξαγάγουν το 50% των απορριμμάτων πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς ανά πενταετία.

Engadget

  • Like 5
  • Thanks 2