Την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο που έχει ήδη δρομολογήσει και αποδίδει καρπούς, εξέφρασε ο καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κάνοντας τον απολογισμό της τετραετίας του.

 

Ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ενόψει της λήξης της θητείας του στις 31 Ιουλίου και παρέθεσε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Επιτροπής από το 2005:

 

-Αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης από 1% το Δεκέμβριο του 2005 σε 14,5% το Μάρτιο του 2009. Μέχρι το τέλος του 2000 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 17%.

 

-Μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υπηρεσιών από 60%-80%

 

-Αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης. Το Μάρτιο του 2009 το 64,3% των ευρυζωνικών γραμμών είχαν ονομαστική ταχύτητα από 2-24 Mbps, έναντι 384 Kbps το 2005.

 

-Αύξηση των γραμμών Αδεσμοποίητης Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο από 7.000 το Δεκέμβριο του 2005 σε 825.000 τον Ιούνιο του 2009.

 

-Αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών παρόχων στις ευρυζωνικές συνδέσεις από 30,4% το 2005 σε 42,4% το Μάρτιο του 2009.

 

-Μείωση των καταγγελιών καταναλωτών στην ΕΕΤΤ κατά 75% και επίλυσή τους σε ποσοστό 85%.

 

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ εκτίμησε πάντως πως το μεγαλύτερο επίτευγμα επί της θητείας του είναι η αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου και των ευρυζωνικών συνδέσεων. Η Επιτροπή «σχεδόν κέρδισε» το στοίχημα «50-20» που είχε τεθεί το 2005, δηλαδή αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου στο 50% και των ευρυζωνικών συνδέσεων στο 20%. Σήμερα, το ποσοστό των πολιτών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο ξεπερνά το 50%, ενώ το ποσοστό των ευρυζωνικών συνδέσεων θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους το 17%.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Αλεξανδρίδης:

 

- Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και σφάλματα κατά τη διάρκεια της θητείας του που αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην προώθηση ορισμένων θεμάτων, όπως η πιο γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών.

 

-Τόνισε ότι οι τιμές των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσής τους.

 

-Εκτίμησε ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι ταχύτητες (κυρίως οι χαμηλές) θα τετραπλασιαστούν και σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα είναι αν οι πάροχοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

 

-Για τη διένεξη μεταξύ της ΕΕΤΤ και του ΟΤΕ ο κ. Αλεξανδρίδης επανέλαβε πως η Ανεξάρτητη Αρχή πήρε και παίρνει αποφάσεις, ενεργώντας στο πλαίσιο του νόμου.

 

-Ενα μικρό μόνο ποσοστό των προστίμων που έχει επιβάλει η ΕΕΤΤ έχουν εισπραχθεί γιατί οι υποθέσεις καθυστερούν στα δικαστήρια.

 

-Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Λειτουργικός Διαχωρισμός του ΟΤΕ σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.

 

-Τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕΤΤ δεν ρωτήθηκε από την κυβέρνηση για το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή για τα καρτοκινητά.

 

Source.png Πηγή: in.gr