Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης των νέων κανόνων προστασίας δεδομένων, οι οποίοι θα βελτιώσουν την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, θα προωθήσουν τη νομοθεσία στα 28 κράτη-μέλη και θα ενισχύσουν τη συνεργασία αστυνομίας και ομάδων ασφαλείας.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες αποτελούν έναν ισχυρό νόμο προστασίας δεδομένων για τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ο οποίος αντικαθιστά μια σειρά από ξεπερασμένους εθνικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ιδιαίτερα χαμηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης της ιδιωτικότητας.

 

Σύμφωνα με τον Jan Philipp Albrecht, επικεφαλής διαπραγματευτή του κοινοβουλίου, οι εταιρείες που παραβιάζουν τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων θα λαμβάνουν πρόστιμα που θα ισοδυναμούν ακόμη και με το 4% του ετήσιου τζίρου τους. Σε περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών, το ποσοστό αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια.

 

Έπειτα από τέσσερα χρόνια έντονων διαμαχών ανάμεσα στις βιομηχανίες και τις ομάδες προστασίας της ιδωτικότητας, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία.

 

gallery_363048_2550_3123.png

 

Παρά το γεγονός ότι απαιτείται επίσημη έγκριση από την ολομέλεια και τα κράτη-μέλη, εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σύντομα σε οριστική συμφωνία. Κατόπιν την έγκρισης, οι νόμοι θα τεθούν επίσημα σε ισχύ εντός διετίας.

 

Βάσει των εν λόγω κανόνων, ο Albrecht δηλώνει ότι οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες που έχουν αποκτήσει για ένα συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς την άδεια του ατόμου που εμπλέκεται. Οι καταναλωτές θα πρέπει να παρέχουν ρητή συναίνεση για χρήση των δεδομένων τους.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν γίνει προσπάθειες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, με αφορμή τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει για την αμερικανική κυβέρνηση από τον Edward Snowden.

 

Σύμφωνα με τη Sophie In't Veld της φιλελεύθερης ομάδας ALDE, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί σημαντικό βήμα, χάρη στην οποία η Ευρώπη θα διαθέτει τους πιο εκτενείς νόμους προστασίας δεδομένων στον κόσμο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό παγκόσμια πρότυπα.

 

Link.png Site: Mashable