Η Γαλλία και η Γερμανία έλαβαν άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσουν με 317 εκατ. ευρώ την κοινοπραξία που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την μηχανή αναζήτησης Quaero («αναζητώ» στα λατινικά), τον ευρωπαϊκό ανταγωνιστή του Google.

Παρίσι και Βερολίνο είχαν εκφράσει από τις αρχές του 2006 την ανησυχία τους για την μονοκρατορία του αμερικανικού Google στην αγορά αναζήτησης και ξεκίνησαν δύο συμπληρωματικά προγράμματα για την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε τώρα ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού αν η Γαλλία προχωρήσει στη χρηματοδότηση με 152 εκατ. ευρώ μιας ομάδας εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η γαλλική κοινοπραξία της Thomson SA και 22 ακόμα εταιρειών θα αναπτύξει υπηρεσίες αναζήτησης που τρέχουν σε πολλές ψηφιακές πλατφόρμες, όπως οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και οι τηλεοράσεις.

Παράλληλα, η Γερμανία έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν για τη διάθεση 165 εκατ. ευρώ στο γερμανικό σκέλος του προγράμματος, με την ονομασία Theseus. Στην κοινοπραξία μετέχουν μεταξύ άλλων οι Siemens, SAP και Deutsche Thomson. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από το Google: Η γαλλική κοινοπραξία θα εστιαστεί σε τεχνολογίες αναζήτησης μέσου κειμένου, εικόνων, ήχου και βίντεο, ενώ οι Γερμανοί θα αφοσιωθούν σε μηχανές ανάλυσης κειμένου.

Τα ψηφιακά προϊόντα του Quero θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στους χρήστες του Διαδικτύου, αλλά θα πωλούνται και σε εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών ή άλλου οπτικοακουστικού περιεχομένου.


Source.png Πηγή: news.in.gr