Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα παραπέμψει την Ιρλανδία στο Ευρωδικαστήριο, καθώς η χώρα δεν διεκδικεί φόρους που της οφείλει η Apple.

Έναν και πλέον χρόνο μετά την απόφαση που έκρινε παράνομα τη συμφωνία ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Apple, η χώρα κωλυσιεργεί στην απαίτηση των χρημάτων. Έτσι, τώρα η Επίτροπος Margrethe Vestager θα την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση.

 

Το 1991, η Apple υπέγραψε μία συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία επέτρεπε στην αμερικανική εταιρεία να χρησιμοποιήσει ένα “παραθυράκι” ονόματι "double Irish" για να φοροδιαφεύγει. Θεωρείται πως, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο “παραθυράκι”, η εταιρεία έχει “παρκάρει” στον ιρλανδικό φορολογικό παράδεισο τα 2/3 των κερδών της εκτός ΗΠΑ.

 

Το αποτέλεσμα είναι πως, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη συμφωνία, η Apple θα έπρεπε να είχε καταβάλει σε φόρους άλλα 14,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία. Χρήματα που, έπειτα από τριετή έρευνα της Κομισιόν, το 2016 απαίτησε από τη χώρα να διεκδικήσει από την εταιρεία.

 

Η Ιρλανδία υποστηρίζει πως δεν κάνει κάτι αντιδεοντολογικό, ενώ κατέθεσε έφεση επί της απόφασης που έκρινε τη συμφωνία παράνομη. Αν και η χώρα υποχρεώθηκε τελικά να συγκεντρώσει τους διαφυγόντες φόρους, ισχυρίζεται πως δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πόσο είναι το ποσό μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

 

Ωστόσο, τόσο σύμφωνα με τον νόμο αλλά και την Vestager, όπως σε όλες τις περιπτώσεις δικαστικής συμμόρφωσης των κρατών-μελών, είχε διορία τεσσάρων μηνών για να αρχίσει να υλοποιεί την απόφαση. Κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε ήδη από τον Ιανουάριο να έχει αποστείλει μία προειδοποιητική επιστολή στην Apple.

 

Σε απάντηση πάντως της ανακοίνωσης της Vestager, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως τηρεί τις υποχρεώσεις του, παρόλο που δεν συμφωνεί με την απόφαση. Ωστόσο, χαρακτήρισε την απόφαση της Vestager “εξαιρετικά λυπηρή”, καθώς είναι αρκετά περίπλοκη η διαδικασία είσπραξης 14,5 δισ. ευρώ.

 

Link.png Site: Εngadget