Η Φινλανδία επαναφέρει την πρότασή της για κατάργηση της αλλαγής ώρας, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας, Anne Berner.

Αυτή τη στιγμή, η θερινή ώρα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως επιβάλλει σχετική κοινοτική Οδηγία. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αλλαγή γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, ενώ η ισχύς της θερινής ώρας ολοκληρώνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Κάτι που σημαίνει, πως τη συγκεκριμένη Κυριακή τα ρολόγια “γυρίζουν” μία ώρα πίσω.

Παρά την αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών στην κατάργηση του μέτρου, η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε αυτή την κίνηση, με δεδομένο πως η Οδηγία το καθιστά υποχρεωτικό σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Berner υποσχέθηκε προς ώρας ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες σχετικής απόφασης σε επίπεδο ΕΕ.

Το μέτρο θεσπίσθηκε για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός, και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Όσοι αντιτίθενται επικαλούνται κυρίως μελέτες που έχουν συνδέσει την εφαρμογή του με διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας και άλλες νόσους – όπως υπερκόπωση, κατάθλιψη και εμφράγματα.

Ηelsinkitimes