Η Google απέτυχε να πείσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) να ανατρέψει την απόφαση σχετικά με την υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για το Android και την απόφασή να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Το δικαστήριο επικύρωσε την αρχική απόφαση της Επιτροπής του 2018, σύμφωνα με την οποία η Google χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να επιβάλει περιορισμούς στους κατασκευαστές που κατασκευάζουν Android smartphones και tablets. Ωστόσο, προχώρησε στη μείωση -έστω και ελάχιστη- του προστίμου, το οποίο μειώνεται κατά 5% στα 4,125 δισεκατομμύρια ευρώ

Παλιότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η Google ενήργησε παράνομα καθιστώντας υποχρεωτική για τους κατασκευαστές Android συσκευών την προεγκατάσταση των εφαρμογών της και της μηχανής αναζήτησής της. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Google μπόρεσε να "εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της σε ότι αφορά τη λειτουργία της αναζήτησης στο διαδίκτυο". Περίπου το 80% των έξυπνων συσκευών στην Ευρώπη έως τον Ιούλιο του 2018 στηριζόντουσαν στο Android ενώ οι κάτοχοι των συσκευών στη συντριπτική πλειοψηφία τους τείνουν να είναι ικανοποιημένοι με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις με τις οποίες έρχεται η συσκευή.

Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σύμφωνα με τη FairSearch, μια ομάδα οργανώσεων που ασκεί πιέσεις κατά της κυριαρχίας της Google στην αναζήτηση από τη στιγμή που χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της για την προβολή διαφημίσεων. Άλλωστε τα περισσότερα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τις διαδικτυακές διαφημίσεις, μια κατάσταση που επικρατεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Google. Η FairSearch έχει δηλώσει ακόμα ότι καθιστώντας υποχρεωτική για τους κατασκευαστές Android την εγκατάσταση των εφαρμογών και της μηχανής αναζήτησης της, η Google στερεί από τρίτους κατασκευαστές την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν δίκαια.

Εκτός από την επιβολή περιορισμών στους κατασκευαστές Android smartphone (κυρίως), οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαπίστωσαν επίσης ότι η Google "πραγματοποίησε πληρωμές σε ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές και παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας" σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι αυτοί εγκαθιστούν μόνο την αναζήτηση της Google στις συσκευές που πωλούν. Επίσης το ΔΕΕ συμφώνησε με την Επιτροπή όσον αφορά τις συμφωνίες κατά του κατακερματισμού που πρέπει να υπογράψουν οι κατασκευαστές Android. Οι συμφωνίες αυτές επιδιώκουν να "αποτρέψουν την ανάπτυξη και την παρουσία στην αγορά συσκευών που τρέχουν μια μια συμβατή έκδοση του Android", αναφέρει μεταξύ άλλων το δικαστήριο στην απόφασή του. 
 

  • Like 2