Και οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγή ημιαγωγών αλλά και να αποτρέψουν μελλοντικά προβλήματα.

Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ημιαγωγών εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ που επηρεάζουν όλους τους τομείς. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε ένα σχέδιο €43 δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Η ΕΕ αποκάλυψε την πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» (Chips Act) από την οποία θα συγκεντρώσει πόρους από την Ένωση, τα κράτη μέλη και τρίτες χώρες που συνδέονται με τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ενισχυμένης «κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα» που προκύπτει από τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της υφιστάμενης κοινής επιχείρησης για τις βασικές ψηφιακές τεχνολογίες.

Θα διατεθούν €11 δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της υφιστάμενης έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης προηγμένων εργαλείων ημιαγωγών, πιλοτικών γραμμών για την κατασκευή πρωτοτύπων, για τη δοκιμή νέων συσκευών και για τον πειραματισμό με καινοτόμες εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες, για την κατάρτιση προσωπικού και για την ανάπτυξη εις βάθος κατανόησης του οικοσυστήματος και της αξιακής αλυσίδας των ημιαγωγών.

Το σχέδιο, το οποίο απαιτεί έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σκοπεύει να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες τσιπ. Η ΕΕ θέλει επίσης να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών στο 20% έως το 2030.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε:

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα θα αλλάξει τα δεδομένα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης. Βραχυπρόθεσμα, θα αυξήσει την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προλάβουμε και να αποφύγουμε διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και μεσοπρόθεσμα, θα συμβάλει στο να καταστεί η Ευρώπη ηγέτης στον στρατηγικό αυτό κλάδο. Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, ρίχνουμε το βάρος στις επενδύσεις και τη στρατηγική. Ωστόσο, το κλειδί για την επιτυχία μας είναι οι φορείς καινοτομίας της Ευρώπης, οι ερευνητές παγκοσμίου κύρους, οι άνθρωποι που συντελούν στην ευημερία της ηπείρου μας εδώ και δεκαετίες.

Επιπλέον, ένα Ταμείο για τα Μικροκυκλώματα θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να τις βοηθήσει να ωριμάσουν τις καινοτομίες τους και να προσελκύσουν επενδυτές. Θα περιλαμβάνει επίσης ειδική επενδυτική διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για ημιαγωγούς στο πλαίσιο του InvestEU με σκοπό να στηρίξει τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ αλλά και να διευκολύνει την ανάπτυξή τους.

Και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όμως υπάρχει κινητικότητα. Αυτόν τον μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο America COMPETES, ο οποίος προβλέπει $52 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για την κατασκευή ημιαγωγών καθώς και σχεδόν $300 δισεκατομμύρια για έρευνα και ανάπτυξη. Ο πρόεδρος Joe Biden σκοπεύει να υπογράψει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που περάσει από τη Γερουσία.

Οι δύο αυτές μεγάλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μάχη μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας για την προσέλκυση κατασκευαστών τσιπ. Εάν τα σχέδια προχωρήσουν, θα ενισχύσουν την παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών, η οποία θα ωφελήσει τη διαδικασία κατασκευής για πράγματα όπως ιατρικό εξοπλισμό, ηλεκτρικά οχήματα και κονσόλες παιχνιδιών.

  • Like 4