Η ιστοσελίδα «The Intercept» επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της αναφέρει ότι οι Ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός δικτύου από βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου που θα καλύπτει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέκα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Αυστρία, ζητείται η ψήφιση ενός νόμου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία αυτής της διασυνδεδεμένης βάσης δεδομένων «το συντομότερο δυνατό». Η σχετική έκθεση κυκλοφόρησε μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων τον περασμένο Νοέμβριο, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Intercept, οι όποιες προεργασίες για τη σύνταξη του νόμου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προσθήκη φωτογραφιών προσώπου στην αρμοδιότητα της συνθήκης του Prüm, η οποία επιτρέπει σήμερα στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν δεδομένα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και αριθμούς πινακίδας οχημάτων. Με τη συνθήκη θεσπίστηκε ένα νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει την ανταλλαγή μεταξύ των συμβαλλομένων μερών δεδομένων σχετικών με το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα μητρώα οχημάτων, καθώς και δεδομένων προσωπικού και μη προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία.

Στην έκθεση, τα δέκα κράτη μέλη, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Ευρωπόλ), που είναι ο αρμόδιος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου, να διαδραματίσει ρόλο στην ανταλλαγή βιομετρικών δεδομένων με χώρες εκτός του μπλοκ, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί με βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, όταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες κάλεσε για τη δημιουργία «μιας σχέσης που θα επιτρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας μέσω της ανταλλαγής όλων των μορφών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών δεδομένων».

Ο Edin Omanovic, επικεφαλής της οργάνωσης πολιτών Privacy International, δήλωσε στο The Intercept ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το σύστημα για «παράνομη επιτήρηση με πολιτικά κίνητρα» και συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί τόσο «σε εθνικό επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά τώρα που ορισμένες χώρες της ΕΕ στρέφονται σε πιο αυταρχικές κυβερνήσεις».

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει την Επίτροπο της ΕΕ να μιλάει δημοσίως κατά της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές το μπλοκ των κρατών παραπάνω ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα, ας το πούμε, περισσότερο ιδιωτικό επίπεδο. Από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της ιστοσελίδας The Intercept γίνεται γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέβαλε στην  συμβουλευτική εταιρεία Deloitte €700.000 για να διερευνήσει αλλαγές στο σύστημα Prüm. Επίσης, καταβλήθηκαν επιπλέον €500.000 σε μια Ευρωπαϊκή κοινοπραξία εταιρειών δημόσιων σχέσεων για να χαρτογραφήσουν τις υπάρχουσες χρήσεις της αναγνώρισης προσώπου σε ποινικές έρευνες με στόχο να προχωρήσουν «προς μία πιθανή ανταλλαγή δεδομένων προσώπου».

Μια ξεχωριστή εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων άδειών οδήγησης στο πλαίσιο της συνθήκης του Prüm επισημαίνεται ότι «ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων εθνικών μητρώων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εικονικό Ευρωπαϊκό μητρώο». Η έκθεση της Ευρωπόλ αναφέρεται στη δυνατότητα χρήσης διασυνδεδεμένων βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό υπόπτων, άλλα ένα τέτοιο σύστημα είναι ανησυχητικό καθώς αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή.

The Next Web

  • Like 1