Από την 1η Ιουλίου, όλα τα ηλεκτρικά οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους τροχούς που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποχρεούνται να εκπέμπουν θόρυβο τουλάχιστον 56dB όταν κινούνται με ταχύτητα 20χλμ./ώρα ή μικρότερη σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας New Atlas.

Πρόκειται για ένα λογικό μέτρο που σχετίζεται με την ασφάλεια των πεζών ή των ατόμων με προβλήματα όρασης, αφού τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σχεδόν αθόρυβα όταν κινούνται στους δρόμους σε σχέση με τα βενζινοκίνητα οχήματα. Εξασφαλίζοντας ότι οι πεζοί μπορούν να ακούσουν τα αυτοκίνητα που έρχονται, το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ της ασφάλειας όσων είναι απρόσεκτοι ή έχουν την κακή συνήθεια να περπατούν στον δρόμο κοιτάζοντας… την οθόνη του κινητού τους αλλά κυρίως των ατόμων με προβλήματα όρασης.    

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απαιτεί επομένως από τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τους ένα ειδικό σύστημα που ονομάζεται «Acoustic Vehicle Alerting System» για την παραγωγή ήχων με τεχνητό τρόπο που να υποδεικνύουν ότι κινείται, ότι επιταχύνει ή ότι επιβραδύνει. Το σύστημα δεν θα είναι ιδιαίτερα θορυβώδες, καθώς τα 56db για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα κάτω των 20χλμ./ώρα είναι όσα παράγει ένα ψυγείο, ωστόσο επαρκούν για να προειδοποιηθεί ο πεζός ότι ένα αυτοκίνητο βρίσκεται κοντά του. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, μαζί και με άλλους ερευνητές, εργάζονται στο συγκεκριμένο σύστημα εδώ και χρόνια, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα να το προσαρμόσουν στα οχήματα τους.

Πάντως μία λεπτομέρεια που απουσιάζει από τη νομοθεσία είναι τι είδους θόρυβο θα κάνουν τα οχήματα, και αυτό από ότι φαίνεται ανοίγει ένα κόσμο… πιθανοτήτων.

TheNextWeb

  • Like 2
  • Confused 6