Οι προτάσεις αποτελούν μέρος ενός οράματος "δίκαιης κατανομής" από το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι οποίες παρέχουν streaming videos και άλλες υπηρεσίες με κατανάλωση μεγάλου όγκου δεδομένων, να πληρώνουν μέρος του κόστους της κίνησης που δημιουργούν. Το προσχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος μιας διαβούλευσης με τον κλάδο, προτείνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο για την αντιστάθμιση του κόστους κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G και υποδομών οπτικών ινών, καθώς και τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού συστήματος άμεσων πληρωμών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς προς τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Η Επιτροπή ρώτησε επίσης τις εταιρείες αν θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο που θα χαρακτηρίζει μια εταιρεία ως "υπεύθυνη για μεγάλη κίνηση στο Internet", όπως προκύπτει από το έγγραφο. Αυτό θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κυβερνητικού οργάνου που χαρακτηρίζουν ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας "gatekeepers " και "πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες" στους πρόσφατους κανόνες ανταγωνισμού και διαδικτυακού περιεχομένου.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση, ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις. Η ρυθμιστική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕ διαπίστωσε τον Οκτώβριο ότι δεν υπάρχει "καμία απόδειξη" ότι πλατφόρμες όπως το Netflix ή το YouTube θα πρέπει να πληρώνουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να επενδύσουν σε υποδομές διαδικτύου και δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει "σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα του διαδικτύου". Η διαβούλευση - η οποία θα παραμείνει ανοικτή για δύο έως τρεις μήνες - είναι το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η χρήση δεδομένων αυξάνεται στα δίκτυα, καθώς οι χρήστες καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο βίντεο και το σχέδιο της Επιτροπής αναφέρει ότι η κίνηση προς τα «metaverses και τους εικονικούς κόσμους, η ταχεία μετάβαση προς το cloud, η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στο διαδίκτυο» καθιστούν πιο εμφανές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των επενδύσεων στις υποδομές δικτύων.
Ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιέζουν εδώ και χρόνια ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνεισφέρουν στην δαπανηρή διαδικασία δημιουργίας ψηφιακών υποδομών, πολλές εταιρείες τεχνολογίας και νομοθέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τους νόμους που προστατεύουν την "ουδετερότητα του δικτύου" και τελικά να υποβαθμίσει την ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεφωνίας και ευρυζωνικών συνδέσεων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο σχέδιο θα περιλάμβαναν τις Vodafone Group Plc, Orange SA, Telefonica SA και Deutsche Telekom AG.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (48)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση