Οι μεγάλες Αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας όπως Facebook, Google και Amazon βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ θέλει να αναπτύξει πρακτικές οι οποίες θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρίες να είναι πιο ανταγωνιστικές απέναντι στις αμερικάνικες, αναφορικά με τη διαχείριση δεδομένων και τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Κατά την επόμενη πενταετία, η Επιτροπή θέλει να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς στόχους στον ψηφιακό τομέα:

  • Στην τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου
  • Στη δίκαιη και ανταγωνιστική οικονομία
  • Στην ανοικτή, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή Margrethe Vestager μαζί με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, παρουσίασαν τις προτάσεις τους με στόχο να υποβάλουν το τελικό σχέδιό τους μέχρι το τέλος του έτους. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ βλέπουν ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν αναφορικά με την καταχρηστική ανταλλαγή δεδομένων. Θέλουν να θεσπίσουν μέτρα για τη διακυβέρνηση των δεδομένων ενώ παράλληλα επιθυμούν να δίνεται σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα στους χρήστες να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους.

Όπως αναφέρει η ΕΕ:

Αναφορά σε κείμενο

Ενώ ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται συνεχώς, το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων του παραμένει αναξιοποίητο. Με μια ενιαία αγορά δεδομένων, η ΕΕ σκοπεύει να αποδεσμεύσει μη χρησιμοποιηθέντα δεδομένα, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλους τους τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων, των ερευνητών και των δημοσίων διοικήσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ θα θεσπίσει πρακτικούς, δίκαιους και σαφείς κανόνες για την πρόσβαση στα δεδομένα και τη χρήση τους, οι οποίοι θα συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και δικαιώματα, όπως είναι η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η προστασία των καταναλωτών και η νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Η στρατηγική, προτεραιότητα της οποίας είναι ο άνθρωπος, ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και ενισχύει την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης τεχνολογίας υπέρ μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και μιας δυναμικής και βιώσιμης οικονομίας.

Από την πλευρά της η Margrethe Vestager δήλωσε:

Αναφορά σε κείμενο

Σήμερα υλοποιούμε μια στρατηγική για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντός μας, μια μοναδική ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα συνδυάζει αρμονικά την καινοτομία με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση να ευδοκιμήσει σε μια δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία, καθώς και σε μια ανοικτή, δημοκρατική και βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία που θα λειτουργεί ως παγκόσμιο πρότυπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Thierry Breton ο οποίος βλέπει μία Ευρώπη που μπορεί να πρωτοπορήσει σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναφορά σε κείμενο

Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί των επόμενων κυμάτων της καινοτομίας που βασίζεται στα δεδομένα, να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τις δικές της βασικές ικανότητες και να ακμάσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τον συνεχώς εμπλουτιζόμενο θησαυρό δεδομένων αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών μας για ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως δίνει σημασία και στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης στις οποίες απαιτούνται κανόνες διαχείρισης δεδομένων διότι όλο και περισσότερες εταιρίες τις χρησιμοποιούν. Δεδομένου ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να είναι πολύπλοκα και να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, είναι ουσιαστικής σημασίας η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σύμφωνα με την ΕΕ. Για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως η υγεία, η αστυνόμευση ή οι μεταφορές, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διαφανή, ανιχνεύσιμα και να εγγυώνται την εποπτεία από τον άνθρωπο.

Όσον αφορά τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χαμηλότερου κινδύνου, η Επιτροπή προτείνει ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης. Όλες οι εφαρμογές και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι ευπρόσδεκτοι στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Phone Arena