Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν βελτιωθεί στη διαχείριση της ρητορικής μίσους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ευρήματα έρχονται στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της Επιτροπής για τον Κώδικα Συμπεριφοράς του 2016 για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Ο κώδικάς, ο οποίος δεν είναι νομικά δεσμευτικός, υπογράφηκε από το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft πριν από τέσσερα χρόνια, με δέσμευση να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν θα προσφέρουν ευκαιρίες για παράνομη διαδικτυακή ρητορική μίσους. Έκτοτε, τον κώδικα υπέγραψαν και οι Google, Snapchat και Instagram.

Η τελευταία κριτική βασίζεται σε βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 90% του περιεχομένου που επισημάνθηκε ως ακατάλληλο, αξιολογήθηκε από τις πλατφόρμες εντός 24 ωρών, σε σύγκριση με το μόλις 40% του 2016 και το 81% του 2018. Αυτό είναι ιδιαίτερο αξιοσημείωτο για την τήρηση του κώδικα και δείχνει ότι υπάρχει συνέπεια και διαρκή πρόοδο.

Από το περιεχόμενο που θεωρήθηκε παράνομη ρητορική μίσους, το 2020 αφαιρέθηκε το 71% σε σύγκριση με το μόλις 28% του 2016. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πλατφόρμες ανταποκρίθηκαν και σχολίασαν στο 67,1% των ειδοποιήσεων που έλαβαν, ελαφρώς υψηλότερα από το προηγούμενο ποσοστό των 65,4%. Παρόλο που μόνο το Facebook ενημερώνει συστηματικά τους χρήστες του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε όλες τις άλλες πλατφόρμες.

Ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης αναφέρει:

Χαιρετίζω αυτά τα καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ικανοποιηθούμε με αυτές τις βελτιώσεις και πρέπει να συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Προτρέπω τις πλατφόρμες να κλείσουν τα κενά που παρατηρήθηκαν στις πιο πρόσφατες αξιολογήσεις, ιδίως σχετικά με την παροχή σχολίων στους χρήστες αλλά και το επίπεδο διαφάνειας.

Ο Reynders είπε επίσης ότι ο επικείμενος Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα πρέπει να βοηθήσει στο θέμα αυτό και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο λήψης δεσμευτικών μέτρων διαφάνειας, έναντι πλατφορμών για να διευκρινίσει πώς αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους.

  • Like 1
  • Haha 2