Παρ’ όλα αυτά, το Bitcoin συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η de facto απαγόρευση του Bitcoin και του Ethereum δεν υπάρχει πλέον στα σχέδια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αμφιλεγόμενη πρόταση επιχείρησε να μειώσει τη ρύπανση από τα ενεργοβόρα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, παρόλο που τα σχέδια ακυρώθηκαν, τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να βρεθούν υπό έλεγχο από τους νομοθέτες, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική και ενεργειακή κρίση.

Η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την προηγούμενη Δευτέρα την προώθηση ενός νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Κατά την ίδια συνεδρίαση, αποφάσισε να απορρίψει έναν προτεινόμενο κανόνα που θα απαγόρευε στους ανθρώπους εντός ΕΕ να χρησιμοποιούν μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin.

Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζονται με αποτέλεσμα τις υψηλές εκπομπές αερίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ήδη μια ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη τον περασμένο χρόνο και έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη καθώς προσπαθεί να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εάν το δίκτυο Bitcoin ήταν χώρα, θα κατατάσσονταν στην 27η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται σε μια σκόπιμα αναποτελεσματική διαδικασία για την επαλήθευση συναλλαγών που ονομάζεται «Proof of work» (αποδείξεις εργασίας). Για να κερδίσουν επιπλέον tokens και να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, οι «ανθρακωρύχοι» Bitcoin χρησιμοποιούν ειδικούς υπολογιστές για να λύσουν «πολύπλοκους γρίφους». Αυτοί οι γρίφοι, που είναι ολοένα και πιο δύσκολο να λυθούν, ουσιαστικά δημιουργούν την ενεργειακή αναποτελεσματικότητα στο blockchain.

Βλέποντας τα παραπάνω η ΕΕ προσπάθησε να τα απαγορεύσει. Προηγούμενες εκδόσεις του ίδιου πλαισίου περιελάμβαναν διαδικασίες που θα είχαν καταργήσει σταδιακά τα λεγόμενα «Proof of Work» υπέρ άλλων μεθόδων επαλήθευσης, λιγότερο ενεργοβόρων. Η αγορά των crypto θεώρησε όμως ότι αυτή η κίνηση ουσιαστικά σηματοδοτούσε το τέλος του Bitcoin. Αντίθετα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει χωριστά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καθώς εργάζεται για να ορίσει τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βιώσιμη επένδυση».

Για χρόνια η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να λύσει το περιβαλλοντικό της πρόβλημα ενώ το δίκτυο Ethereum σχεδίαζε μια μετάβαση από το «Proof of work» στο «Proof of Stake», μια διαφορετική διαδικασία που καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον. Μια τέτοια κίνηση θα έλυνε το πρόβλημα ενεργειακής απόδοσης και για το Bitcoin. Κανείς όμως δεν περιμένει πραγματικά το Bitcoin να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, καθώς θα έπρεπε όλοι οι «ανθρακωρύχοι» του δικτύου να συμφωνήσουν να δεχθούν απώλειες από το υλικό που ήδη έχουν αγοράσει και επενδύσει για την εξόρυξη Bitcoin. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το «Proof of Work» είναι ο πιο ασφαλής μηχανισμός για τη διατήρηση της ακεραιότητας του blockchain.

Η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Η Κίνα συνήθιζε να φιλοξενεί τη συντριπτική πλειονότητα των εξορύξεων κρυπτονομισμάτων, μέχρι που τους έδιωξε όλους πέρυσι. Από τότε, η ρύπανση του Bitcoin πιθανότατα να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα. Οι «ανθρακωρύχοι» που είχαν πρόσβαση σε άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια στην Κίνα την αντικατέστησαν με περισσότερο φυσικό αέριο και άνθρακα στις ΗΠΑ και το Καζακστάν, τους νεότερους κόμβους στον κόσμο για την εξόρυξη Bitcoin.

Η ΕΕ αγωνίζεται να μεταμορφώσει το ηλεκτρικό δίκτυο για να επιτύχει τους στόχους για το κλίμα και την ασφάλεια, και το blockchain που διψά για ενέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει το έργο της πιο δύσκολο. Η ΕΕ έθεσε στόχο πέρυσι να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά περισσότερο από το ήμισυ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ακόμη πιο επείγουσα, καθώς η Ρωσία προμηθεύει την ΕΕ με σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου της. Νέα μέτρα που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα θα μείωναν δραστικά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, ένα σχέδιο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Πάντως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεγάλος όγκος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ, με την Ιρλανδία και τη Γερμανία να έχουν μερίδιο εξόρυξης 5% η κάθε μία, από όλες τις εξορύξεις που γίνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με το Κέντρο Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Cambridge. Και μάλλον αυτοί οι αριθμοί είναι διογκωμένοι λόγω των VPN.

  • Like 1
  • Sad 5