Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία αυτή την εβδομάδα υπέρ της νομοθεσίας που θα υποχρεώσει την Apple να προσαρμόσει τη θύρα USB-C σε όλα τα iPhone, iPad και AirPods στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, όλοι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης που πωλούν τις συσκευές στην Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα νέα τηλέφωνα, tablet, φορητοί υπολογιστές, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία διαθέτουν θύρα USB-C.  

Εξαιρέσεις θα υπάρχουν αλλά θα ισχύουν μόνο για τις συσκευές που είναι πολύ μικρές σε μέγεθος για να προσφέρουν θύρα USB-C όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, προγράμματα παρακολούθησης υγείας και κάποιο αθλητικό εξοπλισμό. Αυτή η «κοινή θύρα» θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά και θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Apple καθώς χρησιμοποιεί ευρέως την δική της υποδοχή Lightning αντί για την USB-C σε πολλές από τις συσκευές της. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας την Τετάρτη, με 43 ψήφους υπέρ και μόλις 2 ψήφους κατά. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ευρωβουλευτές λένε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός θα βοηθήσει στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, στη βιωσιμότητα των προϊόντων και θα κάνει τη χρήση διαφορετικών συσκευών βολικότερη (π.χ. θα χρησιμοποιείται ένας φορτιστής για περισσότερες συσκευές).

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να υπάρχουν ετικέτες με σαφείς πληροφορίες στις νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισής τους καθώς και για να γνωστοποιείται στον καταναλωτή αν το προϊόν περιλαμβάνει φορτιστή ή όχι. Όπως λένε, τέτοιες σημάνσεις θα βοηθήσουν στην αποφυγή της σύγχυσης και θα διευκολύνει τις αποφάσεις αγοράς για τους καταναλωτές που διαθέτουν πολλές συσκευές και δεν χρειάζονται επιπλέον φορτιστές (να θυμίσουμε ότι η Apple από το 2020 με την κυκλοφορία του iPhone 12 έχει αφαιρέσει τον φορτιστή από τη συσκευασία των κινητών της).

Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των λύσεων ασύρματης φόρτισης έως το 2026. Όπως λένε, μία τέτοια στρατηγική θα βοηθήσει στην πρόληψη του κατακερματισμού και στη μείωση της σπατάλης, θα διασφαλίσει την ευκολία χρήσης και θα βοηθήσει ώστε οι καταναλωτές να μην εγκλωβιστούν σε κάποια «ιδιόκτητη» λύση ασύρματης φόρτισης. Επί του παρόντος, δεν είναι ακόμα σαφές αν το παραπάνω αφορά το σύστημα φόρτισης MagSafe της Apple για το iPhone και τα AirPods, καθώς όπως είναι γνωστό, το σύστημα της Apple βασίζεται στο πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi.

Το ζήτημα απασχολεί την Ευρωβουλή από το 2018. Όταν είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και ψηφίσματα εκείνη την εποχή, η Apple προειδοποίησε ότι η επιβολή κοινής θύρας φόρτισης θα καταπνίξει την καινοτομία και θα δημιουργούσε ηλεκτρονικά απόβλητα καθώς οι καταναλωτές θα αναγκάζονταν να προμηθευτούν νέα καλώδια. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και πέρυσι, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρωτοστατεί για μια ανανεωμένη έκδοση της οδηγίας/ ντιρεκτίβας. Για να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να τον εγκρίνει τον επόμενο μήνα και προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεμονωμένα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τελική μορφή της οδηγίας.

  • Like 16
  • Thanks 6