Μπορεί κάποιοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Google και Apple να έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, ωστόσο τελευταία γίνονται όλο και περισσότερο δυναμικές και συντονισμένες προσπάθειες για την πάταξη της.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται και έχουν εκτεταμένη ψηφιακή παρουσία σε κάποιες χώρες αλλά εξαιτίας του ανεπαρκούς νομικού πλαισίου δεν φορολογούνται από αυτές, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε. Σε πολλές περιπτώσεις το φορολογικό πλαίσιο για τους τεχνολογικούς γίγαντες και τις διαδικτυακές εταιρείες είναι τόσο ξεπερασμένο και το εκμεταλλεύονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι φόροι που πληρώνουν σε σχέση με τα έσοδα τους θεωρούνται προκλητικοί. Τώρα, από έγγραφα που επικαλείται το Reuters, μαθαίνουμε ότι οι υπουργοί οικονομικών του G20 συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο στην θέσπιση κοινών κανόνων για να κλείσουν τις όποιες «τρύπες» και «παραθυράκια» -σε νομικό και φορολογικό επίπεδο- που εκμεταλλεύονται οι γίγαντες της πληροφορικής όπως το Facebook για να μειώνουν τους φόρους που πληρώνουν.

Το Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις από τον τεχνολογικό κλάδο βρίσκονται στο στόχαστρο των υπουργών οικονομικών επειδή βρίσκουν καταφύγιο σε χώρες με χαμηλή φορολογία για να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ανεξάρτητα όμως από την τοποθεσία του τελικού αποδέκτη των προϊόντων τους, πρακτικές που θεωρούνται αθέμιτες. Οι νέοι κανόνες θα συνεπάγονται υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά θα καθιστούν επίσης δυσκολότερο για χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύουν άμεσα ξένες επενδύσεις με την υπόσχεση των υπερβολικά χαμηλών φορολογικά συντελεστών. Η Βρετανία και η Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών των προτάσεων φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και που επικεντρώνονται στο να καταστήσουν πιο δύσκολη τη μετατόπιση των κερδών τους  δικαιοδοσίες χαμηλού φόρου αλλά και να εισαγάγουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Αυτό έφερε τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι Αμερικάνικες διαδικτυακές εταιρείες είναι άδικα στοχευμένες σε αυτή την ευρεία και συντονισμένη προσπάθεια για την ενημέρωση του παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή. «Φαίνεται να έχουμε ισχυρή συναίνεση» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin μετά από τη διήμερη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην πόλη Fukuoka, στην Ιαπωνία. «Επομένως, μένει τώρα να την εδραιώσουμε και να λύσουμε τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς να την μετατρέψουμε σε συμφωνία».

Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) παραδέχονται ότι οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εμπορικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Engadget

  • Like 1