Μπορεί η Ευρώπη να σημειώνει πρόοδο στην μείωση των εκπομπών, ωστόσο η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στην ήπειρο δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη κινείται αρκετά γρήγορα για να μπορέσει να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Enel εξέδωσε το πόρισμα μίας νέας μελέτης στην οποία προειδοποιεί για μεγάλες καθυστερήσεις στα σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον εξακολουθήσουν να υφίστανται οι «τρέχοντες ρυθμοί». Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μειώσει τις βλαβερές εκπομπές αερίων κατά 55% μέχρι το 2030, ωστόσο σύμφωνα με την μελέτη της Enel, δεν πρόκειται να φτάσει στον συγκεκριμένο στόχο πριν από το 2051 αν δεν γίνουν σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιτύχει ένα ακόμη σημαντικό στόχο αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, και αυτός δεν είναι άλλος από το 40% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την μελέτη, ο παραπάνω στόχος δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα από το 2043.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επενδύσει περίπου €3,6 τρισεκατομμύρια για να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές και αξιωματούχοι επίσης θα πρέπει να καθιερώσουν μία καταλληλότερη για την πρόκληση διακυβέρνηση, με την ικανότητα να μετατρέπουν γρήγορα τα όποια σχέδια σε πράξεις και δράσεις. Η εταιρεία λοιπόν προτείνει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μία περισσότερο «περιφερειακή στρατηγική» για την προώθηση μέτρων που συμβάλλουν στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας.

eng_1.jpg

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Ο στόχος της για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% είναι ένα σημαντικό άλμα από τον προηγούμενο στόχο του 40%. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η Enel μπορεί να ζητά μία περισσότερο επιθετική υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας, έχει όμως και ένα ισχυρό κίνητρο καθώς οι πρόσθετες δαπάνες πιθανότατα θα βοηθήσουν την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διατηρεί η ίδια. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της μελέτης ενδεχομένως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει ορισμένα ζητήματα καθώς και να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι πρέπει να γίνει για να μην χάσει τους στόχους που έχει θέσει.