Η Φινλανδία έκανε γνωστό ότι θέλει να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα δοκιμάσει τη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων ή διαβατηρίων σε διασυνοριακά ταξίδια.

Η προθυμία της Φινλανδίας να δοκιμάσει τα ψηφιακά διαβατήρια έρχεται λίγο καιρό αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία να εισέλθει το συγκεκριμένο έργο στην πιλοτική φάση, τουλάχιστον από ορισμένα κράτη μέλη της, προκειμένου να συγκεντρωθούν εμπειρίες που θα επέτρεπαν την υποβολή μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρχικό σχέδιο είναι να δοκιμαστούν ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες) μεταξύ της Φινλανδίας και της Κροατίας. Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα εγκριθεί. Μόλις εγκριθεί, σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί η χρήση των ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Επικαλούμενη δηλώσεις του Mikko Väisänen, που εργάζεται ως επιθεωρητής στη Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά, η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat έγραψε σε σχετικό άρθρο ότι η διαδικασία ελέγχου με τη χρήση των ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων θα κυλάει ομαλότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον Mikko Väisänen, οι φινλανδικές αρχές συντάσσουν αυτή την ώρα την αίτηση χρηματοδότησης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς θα πρέπει η χώρα να την υποβάλει μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

Ο Mikko Väisänen εξήγησε στον δημοσιογράφο της φινλανδικής εφημερίδας ότι όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το έργο, οι αρχές θα παράσχουν σε μια ομάδα εθελοντών ένα app στο κινητό τους που θα περιέχει το ψηφιακό ταξιδιωτικό τους έγγραφο (π.χ. το διαβατήριο). Χρησιμοποιώντας το app, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες των ταξιδιωτικών εγγράφων τους στις συνοριακές αρχές πριν από το ταξίδι τους. Υποτίθεται ότι χάρη στο παραπάνω θα επιταχυνθεί η διαδικασία, ωστόσο όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τα φυσικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα όπως το διαβατήριο κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα εκφράσουν παράπονα που σχετίζονται με το απόρρητο, εντούτοις ο Mikko Väisänen τόνισε ότι οι όποιες πληροφορίες αποστέλλονται στις συνοριακές αρχές πριν το ταξίδι για επαλήθευση εκ των προτέρων, θα διαγράφονται μετά το ταξίδι. Εκτός από τα παραπάνω, ο Mikko Väisänen είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα σύνορα, οι αρχές θα τραβούν και μία φωτογραφία του ταξιδιώτη. «Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να μην χρειάζεται

  • Like 8
  • Thanks 3
  • Sad 2