Η πρώτη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δοκιμαστική πτήση drone για την παράδοση φαρμάκων ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου του 2021 στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Harmony.

Το πρόγραμμα Harmony εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας (Horizon 2020) και εντάσσεται στην κατηγορία «Smart, Green and Integrated Transport». Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, έχει διάρκεια 42 μήνες και συμμετέχουν 21 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι οι πόλεις Rotterdam, Turin,, Athens, Trikala, Oxfordshire κ.ά.   

Η υπηρεσία μεταφοράς φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala ΑΕ και μελλοντικά θα μπορούσε να παρέχει στους πολίτες μεγάλες ωφέλειες για την υγεία τους. Το drone, μπορεί να παραδώσει φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε χωριά που έχουν αποκλειστεί (π.χ. από πλημμύρα ή χιόνι), σε ανθρώπους που κινδυνεύουν, σε περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

drone_trikala1.jpg

Το κόκκινο drone, που κατασκευάστηκε ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος και διαθέτει τέσσερις ρότορες απογειώθηκε από τα Τρίκαλα και πέταξε για περίπου τρία χιλιόμετρα φτάνοντας στο χωριό Λεπτοκαρυά για να παραδώσει φάρμακα. Το drone, ελληνικής κατασκευής, θα δοκιμαστεί το επόμενο τρίμηνο με πτήσεις και προς τα χωριά Κεφαλόβρυσο και Μικρό Κεφαλόβρυσο του Δήμου Τρικκαίων για την μεταφορά φαρμάκων από τον ΣΥΦΤΑ στα τοπικά φαρμακεία.

Η ελληνική εταιρεία Altus ανέλαβε την κατασκευή του drone ΑΤΛΑΣ, το οποίο μπορεί να πετάξει μέχρι τα 9.000 πόδια περίπου και έχει αυτονομία 45 λεπτών. Διαθέτει σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας το οποίο είναι κατασκευασμένο από την ελληνική εταιρεία Ham Systems.  

drone7-2-scaled.jpg

Ανάμεσα στις καινοτομίες της υπηρεσίας είναι η αστική ασφάλιση για πρώτη φορά ενός τέτοιου ΣμηΕΑ (σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους), η συνεργασία των φορέων για την παράδοση των φαρμάκων σύμφωνα με τον νόμο, η ένταξη της πτήσης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και η προσφορά υποτροφιών από την εταιρεία κατασκευής, για την απόκτηση άδειας πτήσης drones Α1-Α3.

Η εμπειρία των Τρικάλων θα μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. με όλες τις παρατηρήσεις, προκειμένου το Harmony να εμπλουτιστεί, συμπληρωθεί, διορθωθεί και να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε πραγματικές υπηρεσίες.

  • Like 32