Μετά από μία τιτάνια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην φοροδιαφυγή, οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη που συναντήθηκαν στο Λονδίνο συμφώνησαν σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Πολλά χρόνια τώρα, οι μεγαλύτερες οικονομίες προσπαθούσαν να βρουν κοινό έδαφος για να συμφωνήσουν στον τρόπο που θα φορολογούσαν κολοσσούς και πολυεθνικές από τον τεχνολογικό κλάδο ή τον κλάδο της πληροφορικής γενικότερα όπως είναι οι Amazon, Google, Apple, Microsoft και Facebook (ο φόρος θα επιβληθεί στις 100 μεγαλύτερες και περισσότερο κερδοφόρες εταιρείες).

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 που συναντήθηκαν στο Λονδίνο (να επισημάνουμε ότι η Διοίκηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο) κατέληξαν σε συμφωνία να επιβάλλουν σε παγκόσμιο επίπεδο ελάχιστο εταιρικό φόρο της τάξεως του 15% (ο φόρος από χώρα σε χώρα μπορεί να διαφέρει, ωστόσο ο ελάχιστος φόρος για κάθε κράτος θα είναι τουλάχιστον 15%). Φαίνεται πως από τους Υπουργούς Οικονομικών, και λαμβάνοντας υπόψη πόσα χρέη συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ότι η συμφωνία ήταν εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανοίξει ένα κανάλι για την ροή δισεκατομμυρίων προς τις οικονομίες, πολλά από τα οποία βεβαίως είχαν στερηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εξαιτίας της φοροδιαφυγής.

«Το 15% ξεκάθαρα αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης» δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι ενδέχεται αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στη μεγαλύτερη συνάντηση G20 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα μετά από χρόνια συζητήσεων, οι Yπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος» δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών στο Λονδίνο. «Είναι περίπλοκο και αυτό είναι το πρώτο βήμα» συνέχισε ο Rishi Sunak.

«Δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση όσον αφορά την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, με τις χώρες της αγοράς να αποκτούν φορολογικό δικαίωμα σε τουλάχιστον 20% του κέρδους που υπερβαίνει το περιθώριο του 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις» διαβάζουμε στην ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών της G7. «Θα αναλάβουμε τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανόνων και της κατάργησης όλων των Φόρων Ψηφιακών Υπηρεσιών και άλλων σχετιζόμενων παρόμοιων μέτρων, για όλες τις εταιρείες».

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι αν μία εταιρεία πληρώνει μικρότερο φόρο σε κάποιο κράτος, τότε θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο για να φτάσει το ελάχιστο ποσοστό. Χάρη στην συμφωνία των G7, οι μεγάλες πολυεθνικές από τον τεχνολογικό κλάδο δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν ουσιαστικά βρίσκοντας καταφύγιο σε φορολογικούς… παραδείσους, όπως είναι ορισμένες χώρες.

  • Like 6
  • Thanks 1
  • Haha 5