Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα του κοινού φορτιστή σε όλα τα smartphones που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Μετά από μια στασιμότητα εξαιτίας της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στην αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, σύμφωνα με την οποία η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης συγκεκριμένων κατηγοριών συσκευών θα πρέπει να διαθέτουν θύρα USB-C. Έτσι η θύρα USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα «τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός» ανεξαρτήτου κατασκευαστή.  Για να υπάρξει τελικά κοινός φορτιστής, απαιτείται πλήρης διαλειτουργικότητα και στις δύο πλευρές του καλωδίου: στην ηλεκτρονική συσκευή και στο εξωτερικό τροφοδοτικό. 

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών ενώ τα παραπάνω μέτρα θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Επόμενο βήμα αποτελεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (συναπόφαση) μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια μαζί με τη μεταβατική περίοδο που δίνεται στους κατασκευαστές από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας.

Σύμφωνα με την Ε.Ε, μόνο το 2020, πουλήθηκαν 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, με τους καταναλωτές να κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών smartphone έχουν ενσωματώσει θύρες φόρτισης USB-C στα κινητά τους τηλέφωνα, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει η Apple που επιμένει στη χρήση της θύρας Lightning.

Με την οδηγία αυτή, η Apple και κάθε κατασκευαστής smartphone είναι αναγκασμένος να ενσωματώσει θύρα φόρτισης USB-C στα smartphone που θα διαθέτει στην Ε.Ε. Μοναδική εξαίρεση όπως διευκρινίστηκε για την απουσία παρόμοιας θύρας είναι η περίπτωση ο κατασκευαστής να δίνει αποκλειστικά τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, πηγαίνοντας στη φημολογούμενη λύση μιας συσκευής χωρίς θύρες, κάτι που ίσως δούμε εμπορικά μέσα τα επόμενα 2 χρόνια. 

  • Like 7