Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τις προτάσεις της σε ό,τι αφορά τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των κολοσσών της τεχνολογίας στις χώρες της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να θωρακίσει τη λειτουργία των τεχνολογικών κολοσσών στις χώρες της, μέσω ενός συνόλου νέων κανόνων για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών καταστημάτων και πολλών άλλων online πλατφορμών.

Πρόκειται για την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, κανόνες που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους στο internet. Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπεται να ισχύσουν με την υιοθέτηση των δύο πράξεων, ξεχωρίζουν τα κάτωθι:

Οι πλατφόρμες που εξυπηρετούν άνω του 10% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (45 εκατ. τουλάχιστον) θεωρούνται συστημικού χαρακτήρα και υπόκεινται τόσο σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις ελέγχου των κινδύνων τους, όσο και σε μία νέα δομή εποπτείας.

  • Επιβολή προστίμων σε εταιρείες για τη μη συμμόρφωση που θα αγγίζουν έως και το 10% του παγκόσμιου (!) κύκλου εργασιών τους.
  • Υιοθέτηση μέτρων από τις εταιρείες με δική τους πρωτοβουλία ώστε το λογισμικό τρίτων να λειτουργεί ορθά και να είναι συμβατό με τις υπηρεσίες τους.
  • Απαγόρευση αθέμιτων πρακτικών όπως η παρεμπόδιση χρηστών από το να απεγκαταστήσουν προεγκατεστημένο λογισμικό.
  • Μέτρα διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων πρότασης περιεχομένου στους χρήστες στις online διαφημίσεις.
  • Έγκαιρη ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών αναφορικά με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Όπως ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager:

Οι δύο προτάσεις εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό: τη διασφάλιση ότι, ως χρήστες, θα έχουμε πρόσβαση σε ευρύ φάσμα ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο, και ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα μπορούν να ανταγωνίζονται ελεύθερα και δίκαια στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς κάνουν και εκτός διαδικτύου. Πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς κόσμο. Θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας με ασφαλή τρόπο και να εμπιστευόμαστε τις ειδήσεις που διαβάζουμε. Οτιδήποτε είναι παράνομο εκτός διαδικτύου, είναι επίσης παράνομο στο διαδίκτυο.

  • Like 3