Τους τελευταίους 18 μήνες, Κινέζοι χάκερ στόχευαν επανελλειμένως εξωτερικούς συνεργάτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με αρκετές από τις παραβιάσεις τους να στέφονται με επιτυχία.

Οι εισβολείς κατάφεραν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες που εμπεριείχαν πυραυλικά σχέδια και δεδομένα συντήρησης φρεγατών, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, οι χάκερ φέρονται να έχουν αποκτήσει πλήρης πρόσβαση σε πολλαπλά συστήματα εξωτερικών συνεργατών,  καθώς αρκετές από τις μικρότερου μεγέθους εταιρίες δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους για την επαρκή θωράκιση των συστημάτων ασφαλείας τους.

Συγκεκριμένα, οι εισβολείς νωρίτερα μέσα στην χρονιά ανέκτησαν σχέδια για έναν "υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο", ο οποίος προορίζονταν προς χρήση σε υποβρύχιο. Οι χάκερ επίσης στόχευσαν στρατιωτικά ερευνητικά εργαστήρια πανεπιστημίων. Οι αρμόδιοι τόνισαν ότι όλες οι πηγές και οι αναγνωριστικοί δείκτες "δείχνουν" την Κίνα πίσω από την επίθεση.

Το υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διέταξε άμεση αξιολόγηση των αδυναμιών που υπάρχουν στα συστήματα ασφαλείας του. "Οι επιθέσεις στα δίκτυα μας δεν είναι κάτι νέο, αλλά οι απόπειρες κλοπής σημαντικών πληροφοριών ολοένα και αυξάνονται σε ένταση και πολυπλοκότητα", τόνισε σε σημείωμα του ο υπουργός Ναυτικού, Richard Spencer. "Θα πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά έτσι ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τόσο την φύση των επιθέσεων, όσο και το πώς να εμποδίσουμε περαιτέρω απώλεια ζωτικών στρατιωτικών πληροφοριών", κατέληξε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στέλεχος της NSA δήλωσε ότι η δραστηριότητα των Κινέζων χάκερ σε αμερικανικό έδαφος, σημειώνει αύξηση τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι οι εισβολείς ενδέχεται να επεκτείνουν την δράση τους και σε άλλους ζωτικούς τομείς όπως αυτούς της υγείας, ενέργειας, μεταφορών και συναλλαγών.

Οι αρμόδιοι επίσης υποπτεύονται πιθανό "δάχτυλο" της Κίνας πίσω από το περίφημο Marriot Hack, το οποίο εξέθεσε δεδομένα περίπου 500 εκατομμυρίων πελατών της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων.

Engadget