Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ελέγχου ασφάλειας Cobalt Strike, χάκερ απέσπασαν το 2017 πάνω από 1 δισ. ρούβλια ή 17 εκατομμύρια δολάρια από ρωσικές τράπεζες, σύμφωνα με υπάλληλο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων για ανάμιξη στο κυβερνοέγκλημα, σύμφωνα με τις οποίες χάκερ από τη χώρα με την υποστήριξη του Κρεμλίνου πραγματοποιούν τακτικά επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει πάντως τις αιτιάσεις, ενώ οι αρχές επιδιώκουν να δείξουν πως και η χώρα αποτελεί θύμα του κυβερνοεγκλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Dmitry Skobelkin, δήλωσε σε ένα συνέδριο για την ψηφιακή ασφάλεια ότι το 2017 καταγράφηκαν 21 «κύματα επιθέσεων» με τη χρήση του Cobalt Strike. «Περισσότερα από 240 πιστωτικά ιδρύματα επλήγησαν, από 11 επιτυχημένες επιθέσεις. Το συνολικό ποσό που εκλάπη ανήλθε στο 1 δισ. ρούβλια».

Το Cobalt Strike είναι ένα εργαλείο ασφάλειας που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των μέτρων “θωράκισης” από κυβερνοεπιθέσεις. Παράλληλα, στο software καταφεύγουν και χάκερ, για να πλήξουν ρωσικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Μία ομάδα με το όνομα Cobalt (εξαιτίας της χρήσης του εργαλείου) επιτέθηκε σε 400 οργανισμούς αλλά και σε ΑΤΜ σε περισσότερες από 12 χώρες το 2017, χρησιμοποιώντας το λογισμικό για αναλήψεις.

Reuters