Η ομάδα hacking με την ονομασία Lapsus$ κατάφερε γρήγορα να αναδειχθεί στον κόσμο του παγκόσμιου κυβερνοεγκλήματος καθώς όχι μόνο έβαζε στόχους υψηλού προφίλ αλλά καυχιόταν και για τις παραβιάσεις της στο διαδίκτυο.

Η Lapsu$ ευθύνεται για την περσινή επίθεση στην T-Mobile, την εισβολή στην Nvidia τον περασμένο Φεβρουάριο, τις επιθέσεις στις Samsung και Ubisoft στις αρχές του μήνα και για την πρόσφατη εισβολή στα συστήματα της Microsoft και της Okta, από όπου κατάφερε να κλέψει 37GB αρχείων με τον πηγαίο κώδικα διάφορων πρότζεκτ του γίγαντα του λογισμικού και του cloud. Πρόσφατα ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τα περισσότερα μέλη της κυβερνοεγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Λονδρέζικη αστυνομία συνέλαβε επτά εφήβους με τις κατηγορίες ότι συνδέονται με τη γνωστή ομάδα hacking. Οι αρχές και οι συνεργάτες της παρακολουθούσαν και ερευνούσαν τα μέλη της κυβερνοεγκληματικής ομάδας και επί του παρόντος έχουν συλληφθεί επτά άτομα ηλικίας 16 έως 21 ετών, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αλλά βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Ένας 16χρονος από την Οξφόρδη που χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα «White» και «Breachbase» φαίνεται να είναι ο ιθύνων νους ή ένας από τους επικεφαλής της κυβερνοεγκληματικής οργάνωσης. Ο 16χρονος φαίνεται επίσης να έχει κλέψει περίπου 300 BTC (κοντά στα $14 εκατομμύρια) από παράνομες δραστηριότητες και hacking. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι άλλοι hackers αποκάλυψαν πληροφορίες για τον 16χρονο στην ιστοσελίδα Doxbin (μία ιστοσελίδα που ο ίδιος κατάφερε να αποκτήσει σε κάποια φάση). Οι αποκαλύψεις έγιναν αφότου πρώτα ο 16χρονος με το ψευδώνυμο «White» διέρρευσε ορισμένα από τα προσωπικά τους δεδομένα στο Telegram. Για να τον εκδικηθούν, οι hackers αποκάλυψαν το όνομά του, τη διεύθυνση και διάφορες φωτογραφίες του που είχε αναρτήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το doxing απλώς έκανε τα πράγματα πιο εύκολα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές βρίσκονταν ήδη στα ίχνη του εφήβου. Παρακολουθούσαν τα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και έστελναν τακτικά πληροφορίες στην Αστυνομία του Λονδίνου για τις τελευταίες του κινήσεις. Ο πατέρας του αγοριού ισχυρίζεται ότι ο γιος του ποτέ δεν ανέφερε το παραμικρό που να σχετίζεται με το hacking ωστόσο είπε ότι είναι πολύ καλός με τους υπολογιστές και αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτούς. Υπέθεσε ότι δεν ασχολούταν με κάτι άλλο πέρα από το gaming.

  • Like 1