Οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε σειρά υποθέσεων

Τρεις υπήκοοι της Βόρειας Κορέας βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες στις ΗΠΑ, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε προσπάθεια κλοπής και εκβιαστικής απόσπασης ποσών που υπερβαίνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, από τράπεζες και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τρεις άντρες, που δεν βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, κατηγορούνται επίσης για τη χρήση κακόβουλων προγραμμάτων παραγωγής κρυπτονομισμάτων.

Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας Καναδοαμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.

Οι Βορειοκορεάτες κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην κυβερνοεπίθεση που έγινε γνωστή ως Wannacry, το 2017, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να πληγούν τα υπολογιστικά συστήματα των βρετανικών υπηρεσιών υγείας, σε εθνικό επίπεδο.  

Κατά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Ντέμερς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Βόρεια Κορέα "έχει μετατραπεί σε εγκληματικό συνδικάτο με σημαία".

Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Παρκ Γιν Χιόκ, είχε κατηγορηθεί και πριν από δύο χρόνια, για τη συμμετοχή του στην υπόθεση παραβίασης των υπολογιστικών συστημάτων της Sony Entertainment Pictures, το 2014. 

Οι Παρκ Γιν Χιόκ, Γιόν Τσανγκ Χιόκ και Κιμ Ιλ κατηγορούνται για εγκληματική συνομωσία, συνωμοσία για τη διάπραξη διαδικτυακής απάτης και τραπεζική απάτη.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι εργάζονται για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Αναγνώρισης, δηλαδή τη στρατιωτική αντικατασκοπία της Βόρειας Κορέας.

"Πράκτορες της Βόρειας Κορέας, χρησιμοποιώντας πληκτρολόγια αντί για όπλα, ληστεύουν ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων αντί για τσουβάλια με μετρητά, αποτελώντας τους χειρότερους ληστές τραπεζών παγκοσμίως", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζον Ντέμερς.

Και οι τρεις άντρες πιστεύεται πως βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα, η οποία δεν προχωρά στην έκδοση πολιτών της προκειμένου να αντιμετωπίσουν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εντωμεταξύ, ο 37χρονος Καναδοαμερικανός, ονόματι Γκαλέμπ Αλαουμάρι, από τη Μισισάγκα, στην επαρχία του Οντάριο, κατηγορείται πως είχε αναλάβει το ξέπλυμα των χρημάτων που υφάρπαζε η ομάδα, στο πλαίσιο ξεχωριστής δίωξης, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει ήδη δεχτεί να ομολογήσει την ενοχή του για την κατηγορία που του αποδίδεται.

Η σατιρική κινηματογραφική ταινία The Interview, παραγωγής της Sony Entertainment, κυκλοφόρησε το 2014 και θεωρείται από πολλούς πως αποτέλεσε το αρχικό κίνητρο για την επίθεση που δέχτηκε η κινηματογραφική εταιρία.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο, σατιρίζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, ενώ η πλοκή εξελίσσεται γύρω από ένα δήθεν σχέδιο δολοφονίας του.

Οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση Wannacry 2.0 εμπλέκονται επίσης σε επιθέσεις με στόχο εργολάβους έργων για τα αμερικανικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας. Στο πλαίσιο εκείνων των επιθέσεων, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου ξεγελάστηκαν, προκειμένου να κοινοποιήσουν τα στοιχεία πρόσβασης στα υπολογιστικά συστήματα, επιτρέποντας στους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

"Το πλαίσιο της εγκληματικής συμπεριφοράς των Βορειοκορεατών πρακτόρων ήταν εκτενές και διαρκές, ενώ το φάσμα των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει είναι συγκλονιστικό", δήλωσε o Μόντι Γουίλκινσον, Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

  • Like 3
  • Sad 1