Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, πραγματοποιήθηκε απόπειρα πρόσβασης σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP, προσπάθεια η οποία και ανιχνεύτηκε το μεσημέρι στις 22 Ιανουαρίου.

Οι κυβερνοεγκληματίες επιχείρησαν να υποκλέψουν στοιχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από 60 λογαριασμούς βουλευτών, κοινοβουλευτικών συντακτών και εργαζομένων στη Βουλή των Ελλήνων.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής της Βουλής επικοινώνησε και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το συμβάν προκειμένου να αποτιμηθεί η σοβαρότητα του περιστατικού και να διαπιστωθεί αν ο επιτιθέμενος απέκτησε πρόσβαση σε διαπιστευτήρια, προσωπικά δεδομένα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Προηγουμένως, είχε διακοπεί η λειτουργία του διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την προστασία των χρηστών.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό κυβερνοεπίθεσης που διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, την κυβερνοεπίθεση δέχτηκαν τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ασκληπιείο και ΝΙΜΤΣ.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη «μπλόκαραν τα αρχεία των νοσοκομείων και το πρώτο μέλημα ήταν να θωρακιστεί το firewall, δηλαδή να δημιουργηθεί τείχος ασφαλείας έναντι των εισβολέων. Ο server για τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο φιλοξενείται στο control room της 1ης ΥΠΕ. Για το ΝΙΜΤΣ δεν έχω εικόνα, καθώς είναι ευθύνη του υπουργείου Άμυνας» δήλωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν επιχειρήσεις υποκλοπής στοιχείων και διαπιστευτηρίων και από άλλα νοσοκομεία ωστόσο οι κυβερνοεγκληματίες συνάντησαν αντιστάσεις καθώς οι υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες έχουν πιο σύγχρονα ψηφιακά συστήματα άμυνας.

  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 1