Σε λίγες ώρες η IFA 2018, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ανοίγει τις πύλες τις.

Για έξι ολόκληρες ημέρες, μέλη του Τύπου, επαγγελματίες από την παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας αλλά και απλοί επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις συσκευές που αναμένεται να λανσάρουν τους προσεχείς μήνες τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας καθώς επίσης κόνσεπτ που αναμένεται να μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον. 

Η IFA άλλωστε είναι μια έκθεση που ανέκαθεν φιλοξενούσε κάθε λογής συσκευή, από τα τελευταία smart devices και αυτόνομα οχήματα, μέχρι λευκές και οικιακές συσκευές. Το αχανές Messe του Βερολίνου εξ άλλου παρέχει τον απαιτούμενο χώρο για να χωρέσουν τα πάντα. Όρεξη και αντοχές να έχει κανείς και δε θα βαρεθεί να βλέπει συσκευές και πρωτότυπα σχέδια που θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του. Τι περιμένουμε όμως να δούμε από τη φετινή IFA; Τι αναμένεται να τραβήξει την προσοχή μας και τι ανυπομονούμε να πιάσουμε στα χέρια μας;

LG

Το βάρος για την LG στη φετινή IFA αναμένεται να πέσει στα smartphones. Η παρουσία των νέων G7 εκεί θεωρείται δεδομένη, με τα G7 One και G7 Fit με τις οθόνες των 6,1 ιντσών να έχουν “κλείσει” εισιτήριο για Βερολίνο ενώ πολύ πιθανό είναι να τα συνοδεύσει το πολυαναμενόμενο V40 με τις πέντε (!) του κάμερες που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Η LG μάλιστα θα έχει και keynote κατά τη διάρκεια της έκθεσης, προκειμένου να μιλήσει για τα πλάνα της σε ό,τι αφορά τη σειρά ThinkQ.

Samsung

Αν πιστεύετε ότι η Samsung θα πάει στο Βερολίνο χωρίς άσους στα μανίκια της, μετά την ανακοίνωση των Galaxy Note 9 και Galaxy Watch, είστε βαθιά γελασμένοι. Η κορεάτικη εταιρεία μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ ως τώρα, ωστόσο όπως μπορούμε να καταλάβουμε από την τεράστια διαφήμιση που συναντήσαμε στο αεροδρόμιο, είναι σίγουρο ότι θα δούμε μια νέα 8K QLED τηλεόραση. Αν κρίνουμε δε από το… ιστορικό της εκεί, δε θα μας εξέπληττε αν έδινε βάση στις fitness συσκευές, τα wearables και γενικώς τα gadgets.

IMG_20180829_112018.jpg.9d93be9f1d489df622192975602be1fc.jpg

Huawei

Στη μετά-P20 Pro εποχή, η Huawei είναι δεδομένο ότι θα βρει κάτι για να κλέψει και πάλι την παράσταση. Αυτό το “κάτι” δεν είναι το Mate 20 Pro που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο όπως γνωρίζουμε, αλλά το chipset που θα ενσωματώνει, το Kirin 980, τις δυνατότητες του οποίου θα μάθουμε στην παρουσίαση της κινεζικής εταιρείας. Εκτός όμως από τον νέο Kirin, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο και για είσοδο της Huawei σε μια νέα κατηγορία προϊόντων που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία…

Sony

Οι φήμες θέλουν τη Sony να ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα σειρά smartphones που θα αντικαταστήσει την XZ2 και πού θα βρει καλύτερη ευκαιρία για να βρει τους εκπροσώπους του Τύπου μαζεμένους από την IFA; Αν πιστέψουμε τις ως τώρα διαρροές βέβαια, σχεδιαστικά η σειρά XZ3 δε θα διαφέρει ιδιαίτερα από την τρέχουσα, οπότε αναμένουμε με ενδιαφέρον τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, όπου και θα παιχτεί το παιχνίδι για τη Sony.

Dell

Η φετινή IFA σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Dell, όχι μόνο στη βερολινέζικη έκθεση αλλά και στην αγορά γενικότερα –ετοιμάζεται εξ άλλου να μπει εκ νέου στο χρηματιστήριο έπειτα από απουσία πέντε ετών. Αν και αναμενόμενα η Dell θα θελήσει να πείσει τους εν δυνάμει επενδυτές της για τις προθέσεις της, δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό πέραν των laptops με πρόσφατα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ακόμα κι εκεί πάντως υπάρχουν –κάποια- περιθώρια εντυπωσιασμού.

Motorola/Lenovo

Στην περυσινή IFA η Motorola παρουσίασε το X4. Στη φετινή ελπίζουμε να κάνει το ίδιο με το P30 το οποίο έχει ήδη αποκαλυφθεί για την αγορά της Κίνας. Βέβαια άλλο η Ασία και άλλο η Ευρώπη –ειδικά όταν μιλάμε για μια κόπια του iPhone X. Σε ό,τι αφορά τη Lenovo, η παρουσία νέων ThinkPad (του P1 ή του X1 Extreme) θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, με τα VR headsets Lenovo Explorer και Mirage Solo να αναμένονται με ανυπομονησία.

Οι υπόλοιποι σε… ρυθμό πολυβόλου

  • Η HTC μας έχει προϊδεάσει για “κάτι σε U”. Πέρυσι παρουσίασε το smartphone U11 Life, οπότε για φέτος βλέπουμε U12 Life (6”, Snapdragon 636, 4 GB RAM, 64 GB, διπλή κάμερα).
  • Ήρθε η ώρα η HMD Global να σταματήσει να “ανασταίνει” παλιά Nokia και αντ’ αυτού, να παρουσιάσει κάτι καινούριο. Το Nokia 9 θα έχει Snapdragon 845 και κορυφαία specs.
  • Laptops και πάλι laptops από την Asus: από 2-σε-1 μέχρι Chromebooks, η εταιρεία θα “ξεστρατίσει” μόνο για χάρη ενός VR headset.
  • Η BlackBerry είναι ακόμα ζωντανή –χάρη στην TCL- και κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει το smartphone Key2 LE με χαμηλότερα specs και τιμή από το Key2.
    blackberry.jpg.e6b3ae780752f27bf28c8bb5419e15e2.jpg
  • H Fitbit παρουσίασε πριν λίγο καιρό το fitness tracker της, Charge 3 οπότε η IFA θα ‘ναι μια καλή ευκαιρία να το δούμε κι από κοντά –μαζί με τυχόν άλλα wearables ίσως;
  • Η Panasonic θεωρούμε ότι θα επενδύσει στα ηχεία που έδειξε πέρυσι, διανθίζοντάς τα με smart λειτουργίες (βλ. Google Assistant, Chromecast). Κάμερες και τηλεοράσεις θα ακολουθήσουν.
  • Στις τηλεοράσεις και τις οθόνες θα εστιάσει η Philips σε μια δοκιμασμένη γι’ αυτήν στρατηγική. Αναμένονται high end μοντέλα με τις φήμες να τα πλαισιώνουν και με προϊόντα Hue.
  • Η Acer θα προσπαθήσει να κλέψει την παράσταση με gaming rigs/laptops και Chromebooks. Τα πρώτα θα απευθύνονται σε κοινό με hardcore απαιτήσεις –και πορτοφόλια.