Αν και σήμερα -κυρίως χάρη στην AMD- έχουμε περισσότερους πυρήνες και ισχυρότερους επεξεργαστές από ποτέ στους υπολογιστές μας, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ενδιαφέρονται κατά πρώτο λόγο για την αποδοτικότητα και τον… μικρό όγκο.

Κάποιοι επίσης θέλουν να αποκτήσουν έναν μικρό υπολογιστή που θα τοποθετηθεί σε διακριτική θέση κοντά στη τηλεόραση ή πίσω από το μόνιτορ στο γραφείο για να μην πιάνει χώρο.

Με το ακρωνύμιο SFF αναφερόμαστε σε μικρούς υπολογιστές διάφορων σχημάτων που σχεδιάστηκαν για να έχουν μικρότερο αποτύπωμα και να καταλαμβάνουν σημαντικά μικρότερο όγκο από τους παραδοσιακούς υπολογιστές που ακολουθούν το πρότυπο «ATX». Τέτοιοι, μικρού όγκου υπολογιστές, είναι διαθέσιμοι στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν διάφορες διαστάσεις και σχήματα. Το ακρωνύμιο SFF αρχικά σήμαινε «Shuttle Form Factor» (από την γνωστή εταιρεία κατασκευής υπολογιστών και περιφερειακών Shuttle) και περιέγραφε μικρού μεγέθους υπολογιστές σε σχήμα κύβου ή ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Αργότερα, το ακρωνύμιο SFF εξελίχθηκε για να περιγράφει και άλλους παρόμοιους υπολογιστές από εταιρείες όπως οι First International Computer, EliteGroup και AOpen και το «Shuttle» αντικαταστάθηκε από το «Small» (Small Form Factor).

Όποιος χρήστης ενδιαφερόταν να αποκτήσει ένα τέτοιου είδους υπολογιστή, μπορούσε να αποκτήσει ένα «κύβο» όπως ήταν το σχήμα των SFF υπολογιστών της Shuttle από την σειρά XPC όπως το SP35 Pro (με mini-ITX mainboard) ή μπορούσε να αποκτήσει το stackable σύστημα της AOpen, S120. Επίσης μπορούσε να αποκτήσει ένα Nettop (η «desktop έκδοση» του netbook που είχε γίνει μόδα πριν από μία δεκαετία περίπου) από τις εταιρείες EliteGroup ή AOpen αλλά και από τις HP και Dell.

Διαβάστε ολόκληρο το review

 

  • Like 2