Μικρό, λεπτό, αθόρυβο και ελαφρύ – λέξεις που δύσκολα βρίσκει κανείς να συνοδεύουν ένα gaming laptop.

Κι όμως, το Asus ROG Flow X13 επιχειρεί να προσφέρει ένα νέο είδος φορητών υπολογιστών για παιχνίδια που δεν ακολουθεί την πεπατημένη και δοκιμάζει κάτι «φρέσκο», όντας τόσο αυτόνομο όσο και υποστηριζόμενο σε μια πανίσχυρη εξωτερική κάρτα γραφικών για να προσφέρει ευελιξία και δύναμη όταν χρειάζεται, χωρίς να θυσιάσει το design του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα gaming ultrabook που ξεχωρίζει και μπορεί να προτιμηθεί για πλήθος εργασιών, από gaming έως δουλειές γραφείου, χάρη στον συνδυασμό εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί όπως επεξεργαστή AMD Ryzen 5000. Ωστόσο, λανσάρεται ως ένα κατά βάση gaming μηχάνημα κι έτσι πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε τέτοιες συνθήκες πριν από οποιεσδήποτε άλλες. Έχοντας αυτά κατά νου, ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Ολοκληρωτικά μαύρο ματ, με λεπτές χαραγμένες γραμμές στο εξωτερικό του σασί, το ROG Flow X13 δείχνει εντυπωσιακό και παράλληλα κομψό χωρίς να «φωνάζει» απαραίτητα πως είναι μια gaming συσκευή. Στην κάτω αριστερή γωνία της εξωτερικής πλευράς της οθόνης βρίσκεται ένα διακριτικό, ασημένιο λογότυπο “Republic of Gamers”, δίνοντας φινέτσα στον όλο σχεδιασμό. Το βάρος του δεν ξεπερνά τα 1.3 κιλά και οι διαστάσεις του είναι μόλις 29.94x22.29x1.57 εκατοστά, οπότε είναι εξαιρετικά εύκολο στη μεταφορά και μπορεί να υπάρχει σε σακίδιο πλάτης όλη τη μέρα χωρίς να κουράσει ενώ χωράει πρακτικά σε οποιαδήποτε τσάντα.

Στα πλάγια βρίσκονται όλες οι θύρες που θα περίμενε κανείς: στα δεξιά μια USB 3.2 Type-A μαζί με μια USB 3.2 Type-C (για τη φόρτιση) και δίπλα τους το πλήκτρο ενεργοποίησης από τη μια μεριά μαζί με τον εξαερισμό από την άλλη (το πλήκτρο ενεργοποίησης επίσης ενσωματώνει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος για ξεκλείδωμα). Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η θύρα ακουστικών/μικροφώνου, μια θύρα HDMI 2.0 και το γιγαντιαίο βύσμα XGm (XG Mobile). Το τελευταίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του συμπληρωματικού dock, μιας εξωτερικής μονάδας όπου περιλαμβάνεται και μια πανίσχυρη κάρτα γραφικών (περισσότερα για αυτό, αργότερα). Όσον αφορά στη διάταξη των θυρών, η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να είναι κάπως καλύτερες, καθώς η είσοδος USB-C από όπου φορτίζεται η συσκευή βρίσκεται σχεδόν κεντραρισμένη στη δεξιά πλευρά κι έτσι συχνά στέκεται εμπόδιο σε χρήση γραφείου, όπου το ενσύρματο ποντίκι κουμπώνει ακριβώς δίπλα και τα καλώδια βρίσκονται κοντά στο χέρι. Σε μεγαλύτερα γραφεία ή για ορισμένες στάσεις ίσως να μην ενοχλήσει, αλλά σε πιο πιεσμένους χώρους συχνά ενόχλησε.

Διαβάστε ολόκληρο το review