Το Asustor AS5202T Nimbustor 2 είναι το νεότερο σύστημα 2-bay NAS της θυγατρικής της Asus, σχεδιασμένο να εξυπηρετεί μέσα σε ένα οικιακό δίκτυο προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μεταφοράς και πληθώρα εφαρμογών για πολλές ανάγκες.

Προορίζεται για power users και υπόσχεται αστραπιαίες ταχύτητες,  ενώ σε επίπεδο software προσπαθεί να εξυπηρετήσει τόσο απλές, καθημερινές ανάγκες σε ένα σπίτι όσο και πιο επαγγελματικές χρήσεις μέσω του φιλικού περιβάλλοντος χρήστη και της ευελιξίας του. Πόσο καλά τα καταφέρνει; Θα το δούμε παρακάτω.

κομψό και λιτό, με έντονες κόκκινες λεπτομέρειες στο μαύρο σώμα του. Στην εμπρόσθια όψη, βρίσκουμε πέντε φωτεινές ενδείξεις LED (τροφοδοσία, δραστηριότητα σκληρού δίσκου/USB, κατάσταση συστήματος/δικτύου), μια θύρα USB 3.2, το πλήκτρο One-Touch Backup και το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής. Δίπλα από αυτά βρίσκεται το μαγνητικό, αποσπώμενο καπάκι που καλύπτει δύο θέσεις για hot-swapping σκληρών δίσκων 2.5” και 3.5”. Η αλλαγή δίσκων δεν απαιτεί εργαλεία, όμως οι ράγες δίνουν την εικόνα του «απλά δουλεύει» έναντι του ποιοτικού, σε αίσθηση και ευκολία εισόδου-εξόδου δίσκου. Παρόλα αυτά, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα πέρα από... άγχος.

Με διαστάσεις 170x114x230mm (ΥxΠxΒ), είναι αρκετά μικρό και μπορεί να ταιριάξει σε πληθώρα γραφείων και ραφιών, πάντοτε έχοντας προνοήσει για την κυκλοφορία αέρα, καθώς στο πίσω μέρος εντοπίζεται ο ανεμιστήρας μεγέθους 70mm. Πλάι του, βρίσκουμε μια έξοδο HDMI 2.0, δύο επιπλέον θύρες USB 3.2 και ένα (δύο;) από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του – δύο θύρες 2.5GbE. Μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν μέσω link aggregation για ταχύτητα έως 5Gbps, εφόσον η λειτουργία υποστηρίζεται επίσης από το router.

Διαβάστε ολόκληρο το review