Όπως φαίνεται η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality ή VR) ετοιμάζεται να εισέλθει για τα καλά στην καθημερινότητα μας.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την κυκλοφορία των Oculus Rift και HTC Vive και τώρα ήταν η σειρά της Sony να ταράξει τα νερά, με το Playstation VR ή PSVR. Τη στιγμή που τα δύο VR συστήματα για υπολογιστές κοστίζουν πανάκριβα και απαιτούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό μηχάνημα, το PSVR έχει σχεδόν τη μισή τιμή και δε θέλει κάτι παραπάνω από ένα ταπεινό PS4 που ωχριά σε υπολογιστική ισχύ, μπροστά στα μηχανήματα που απαιτούν οι δύο ανταγωνιστές του. Το PS4 ανακοινώθηκε και κυκλοφόρησε μέσα στο 2013, οπότε και μετρά ήδη τρία χρόνια στην παραγωγή.

 

Σε σύγκριση με τις κάρτες γραφικών για υπολογιστές, το PS4 είναι στα ίδια επίπεδα με μια ταπεινή Radeon HD7850, οπότε και αποτελεί μεγάλη έκπληξη το πώς τα καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με τις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ενός συστήματος VR. Η απάντηση είναι στο πιο ελαφρύ λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί, το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του υλικού και επιπλέον στο σύστημα της Sony οι προγραμματιστές έδειξαν πολύ μεγάλο ζήλο και αποτελεσματικότητα στο να αξιοποιήσουν στο έπακρο το υλικό που έχουν στα χέρια τους. Δηλαδή ξεζουμίζουν κάθε πόρο του συστήματος μιας και αναγκάζονται να προγραμματίσουν έξυπνα για να πετύχουν το σκοπό τους, κάτι που δεν είναι αναγκαίο στους προγραμματιστές που δουλεύουν σε PC τίτλους όπου η ισχύς είναι άπλετη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι προγραμματιστές τίτλων σε PC κατά τη γνώμη αρκετών δεν είναι στα ίδια επίπεδα των προκατόχων τους, χωρίς φυσικά να λέιπουν οι εξαιρέσεις.

 

Το PSVR κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου (2016) και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην αγορά, μιας και ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές πολύ δύσκολα θα το βρει κάποιος όχι στην ελληνική αγορά μόνο, αλλά και στα μαγαζιά του εξωτερικού. Είχαμε προ παραγγείλει το PSVR από το αγγλικό Amazon αλλά μας ειδοποίησαν ότι θα το παραλάβουμε μετά τα Χριστούγεννα! Ευτυχώς σταθήκαμε πιο τυχεροί με το γερμανικό Amazon, οπότε και πριν από 4-5 μέρες είχαμε το πολυπόθητο πακέτο στα χέρια μας.

 

Link.png Site: http://www.insomnia.gr/review/_/gadgetsvarious/a-playstation-vr-story-r877[/url]']PlayStation VR Review