Στις 34.300 έχουν φθάσει πλέον οι αιτήσεις των φοιτητών στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα για να αποκτήσουν χαμηλού κόστους γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του προγράμματος Δίοδος. Ο αριθμός των αιτήσεων ενδεχομένως να μη δείχνει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου στις 29.800, όμως, στο μεταξύ έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως είναι ο χρόνος υλοποίησης μίας σύνδεσης, οι τιμές (που ξεκινούν από κάτω από 10 ευρώ το μήνα για σύνδεση στο 1 Mbps) αλλά και οι επιπλέον υπηρεσίες που προσφέρονται.

 

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των φοιτητών αλλά και από τους παρόχους υπηρεσιών που έχουν βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών υποστήριξης», σημειώνει στην «Η», ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), Παναγιώτης Τσανάκας. Σημειωτέον πως το ΕΔΕΤ είναι ο φορέας που ουσιαστικά «τρέχει» το πρόγραμμα Δίοδος, το οποίο αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης. Μάλιστα, η υποδομή του ΕΔΕΤ χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο Internet προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

 

Οι επιλογές

 

Το πρόγραμμα Δίοδος άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2006 και αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμες 13 προσφορές από 9 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις των οποίων κρίνονται αρκετά καλές. Ομως, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω «βελτίωση» λόγω των πρόσφατων μειώσεων από πλευράς ΟΤΕ, όπως και νέες, υψηλότερες ταχύτητες. Επιπλέον, ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν και τη δυνατότητα για μεριζόμενη αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο του συνδρομητή (shared LLU) όπου η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αναμένεται πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να υπάρξουν και προσφορές με πλήρη αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο (full LLU) όπου ουσιαστικά ο συνδρομητής μπορεί να σταματήσει να πληρώνει το μηνιαίο πάγιο στον ΟΤΕ.

 

Επίσης, για τους φοιτητές που δεν θέλουν να έχουν καν τηλεφωνική σύνδεση στο σπίτι τους, η Wind έχει ειδική προσφορά μέσω του Δίοδος για πρόγραμμα γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως αντίστοιχη φοιτητική προσφορά έχει και η Vodafone, η οποία, όμως, δεν τη διαθέτει μέσω του Δίοδος, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

 

Αλλες υπηρεσίες

 

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι αρκετοί φοιτητές -αλλά και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού για τους οποίους υπάρχουν λίγο πιο ακριβές προσφορές- προτιμούν να αποκτήσουν γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω του Δίοδος όχι λόγω των τιμών, όσο και για τις επιπλέον υπηρεσίες που παρέχονται. Συγκεκριμένα, μέσω του Δίοδος παρέχεται ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο Heal-Link, ένα on line σύστημα που φιλοξενεί τις ελληνικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Ετσι, μπορούν πιο εύκολα να κάνουν τις εργασίες τους από το σπίτι, καθώς έχουν πρόσβαση -και μάλιστα γρήγορη- σε όλο το υλικό που ενδεχομένως να χρειαστούν.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr