Ο Richard Stallman ιδρυτής του GNU project και της FSF (οργάνωση για την προώθηση του ανοικτού λογισμικού) προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Guardian για τα δεινά που μπορεί να φέρει το cloud computing:

 

«Είναι ηλιθιότητα. Χειρότερο από ηλιθιότητα, είναι ένα κόλπο του μάρκετινγκ.

Τα web-based προγράμματα θα αναγκάσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν κλειστά, ιδιωτικά συστήματα που θα στοιχίζουν όλο και ακριβότερα με το πέρασμα του χρόνου.»

 

(Το cloud computing είναι ο όρος που περιγράφει την χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ως εναλλακτική των desktop εφαρμογών και ως αποθήκη προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών, π.χ. net-office εφαρμογές, mail, facebook κ.τ.λ.)

 

«Το ενδιαφέρον είναι ότι επαναπροσδιορίσαμε το cloud computing ώστε να περιλαμβάνει οτιδήποτε κάναμε και χωρίς αυτό» είπε «Η βιομηχανία υπολογιστών είναι η μόνη βιομηχανία που παρασύρεται από τη μόδα πιο πολύ και από τη γυναικεία βιομηχανία ρούχων. Μπορεί να είμαι ηλίθιος εγώ, αλλά δεν έχω ιδέα τι εννοεί ο καθένας. Τι είναι; (το cloud computing) μια ασυναρτησία. Πότε θα σταματήσει;»

 

Ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που αποθηκεύουν σε server στο internet πληροφορίες αντί για τον υπολογιστή τους, έχει γίνει βασικός πυρήνας των web 2.0 εφαρμογών. Εκατομμύρια ανθρώπων ανεβάζουν προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες και την εργασία τους σε διαδικτυακούς τόπους που ελέγχονται από τρίτους όπως η Google.

 

H dell είχε πρόσφατα αποπειραθεί να κάνει πατέντα τον όρο cloud computing αλλά απορρίφθηκε.

 

«Ένας λόγος να μην χρησιμοποιείτε web εφαρμογές είναι ότι χάνετε τον έλεγχο» είπε «εργαστείτε ιδιωτικά, στον ιδιωτικό σας υπολογιστή με ένα πρόγραμμα που σέβεται την ιδιωτικότητά σας. Όταν χρησιμοποιείτε εμπορικά προγράμματα ή τον server κάποιου άλλου είστε ανίσχυροι στα χέρια αυτού που ανάπτυξε το software”.

 

Source.png Πηγή: Guardian