Δικαστικό αίτημα αναίρεσης της απόφασης της Federal Communications Commission (FCC) για την κατάργηση της ιντερνετικής ουδετερότητας, κατέθεσε μία ομάδα 21 πολιτειακών γενικών εισαγγελέων.

Οι γενικοί εισαγγελείς, στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί της Καλιφόρνια, της Νέας Υόρκης και της Βιρτζίνια, κατέθεσαν το δικαστικό αίτημα αναίρεσης της απόφασης καθώς αυτή «παραβιάζει ομοσπονδιακούς νόμους και ρυθμίσεις».

Το αίτημα κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό εφετείο στην Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή που όπως δήλωσαν οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών, έχουν την υποστήριξη 50 μελών από τα 100 για την ανάκληση της απόφασης και απομένει μόλις μία ψήφος για την πλειοψηφία.

Εντούτοις, ακόμη κι αν υπάρξει ανάλογη απόφαση από τη Γερουσία, για την ανάκληση της απόφασης θα χρειαζόταν έγκριση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να μπλοκάρει την υπερψήφιση της Βουλής, ασκώντας βέτο. 

Αυτό μόνο απίθανο δεν θα πρέπει να θεωρείται, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του Λευκού Οίκου, στηρίζει  την απόφαση της FCC. Επομένως, η άρση του προεδρικού βέτο θα απαιτούσε πλειοψηφία 2/3 και στα δύο νομοθετικά σώματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι 21 εισαγγελείς δηλώνουν ότι το δικαστικό αίτημα έχει αυτή τη στιγμή προληπτικό χαρακτήρα, επειδή τυπικά θα ενεργοποιηθεί όταν οι νέοι κανόνες τεθούν σε ισχύ, πράγμα που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Η οργάνωση Free Press, το Open Technology Institute και η Mozilla κατέθεσαν αντίστοιχα αιτήματα δικαστικής προστασίας την Τρίτη. Ένας εμπορικός οργανισμός, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Facebook, Alphabet και Amazon, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει επίσης την εν λόγω πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι η FCC αποφάσισε το Δεκέμβριο την κατάργηση των κανόνων που εισήχθησαν το 2015 και απαγόρευαν στους παρόχους είτε να εμποδίζουν, είτε να δυσχεραίνουν, είτε να προσφέρουν προνομιακή επ’ αμοιβή πρόσβαση σε περιεχόμενο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί νίκη των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου όπως η AT&T, Comcast and Verizon Communications. Ως αντιστάθμισμα, οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να δημοσιοποιούν τις σχετικές πρακτικές τους.

Reuters

  • Like 1