Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα, Τετάρτη, 3 Ιουλίου, ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να μεταπωλούν παιχνίδια τα οποία έχουν αποκτηθεί από υπηρεσίες διάθεσης τίτλων μέσω του διαδικτύου. Εντωμεταξύ, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν έχει καμία σημασία το τι ενδεχομένως αναφέρεται στις Άδειες Χρήσης Τελικού Χρήστη (EULA).

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις για υπηρεσίες όπως το Steam, το Origin, το GamersGate και άλλες, ανατρέποντας άρδην το υφιστάμενο πλαίσιο διάθεσης λογισμικού μέσω του διαδικτύου.

 

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της εταιρίας Oracle σε βάρος της Γερμανικής εταιρίας UsedSoft, λόγω του ότι η τελευταία μεταπωλούσε άδειες χρήσης προϊόντων της Oracle.

 

Τελικά, όμως, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για την Oracle, ενώ μπορεί να έχει τεράστια σημασία για όλες τις online αγορές, αλλά και για εκείνες τις εταιρίες που επιχειρούν να απαγορεύσουν την ακόμη συχνότερη μεταπώληση προϊόντων τα οποία έχουν πωληθεί στην κλασική συσκευασία.

 

Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι πώς θα καθίσταται εφικτή η μεταπώληση αυτών των τίτλων, εφόσον η διαχείρισή τους γίνεται μέσω των υπηρεσιών που ελέγχουν τη χρήση του λογισμικού, συνδέοντας τους τίτλους με συγκεκριμένους λογαριασμούς πελατών.

 

Link.png Site: Rock, Paper, Shotgun

 

Source.png Πηγή: Περίληψη Απόφασης Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Αγγλικά)

 

Εδώ η αναλυτική απόφαση του δικαστηρίου.