Το LastPass, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διαχείρισης κωδικών, εξαγοράστηκε από την εταιρεία LogMeIn η οποία κατασκευάζει το ομώνυμο λογισμικό απομακρυσμένης λειτουργίας υπολογιστών, με το ύψος της συμφωνίας να ξεπερνά τα 100 εκ. δολάρια.

Από τις πρώτες εφαρμογές του χώρου για τη διαχείριση των κωδικών μας, το LastPass έκανε την εμφάνιση του το 2008, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να παράγει «δυνατούς» κωδικούς για την πρόσβαση του σε λογαριασμούς ιστοσελίδων, αποθηκεύοντας τους στη συνέχεια με την κατάλληλη κωδικοποίηση. Στη συνέχεια, με το πάτημα ενός κουμπιού, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον εκάστοτε λογαριασμό του χωρίς να χρειάζεται να θυμάται κάποιο από τα στοιχεία σύνδεσης του.

 

Παράλληλα η χρήση του LastPass δεν περιορίζεται μόνο σε υπολογιστές (Windows, OS X, Linux) αλλά και σε φορητές συσκευές όπως smartphones και tablets, με την αντίστοιχη εφαρμογή. Η βασική λειτουργία του λογισμικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντελώς δωρεάν, κάτι που όμως δεν ισχύει για επιχειρήσεις και χρήστες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, και οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν μια μηνιαία συνδρομή. Η εξαγορά δε φέρνει σύμφωνα με τον CEO του LastPass, Joe Siegrist, κάποια αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας της εφαρμογής, η οποία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, είτε πρόκειται για τη δωρεάν έκδοση είτε για την premium με τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προορίζονται για τις επιχειρήσεις.

 

Πάντως, στην ενότητα των σχολίων που συνοδεύουν την ανακοίνωση εξαγοράς, ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών του LastPass, εκφράζουν την απογοήτευση τους και την αμφιβολία τους κατά πόσο η LogMeIn θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δωρεάν έκδοση του LastPass, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια εταιρεία απέσυρε τη δωρεάν έκδοση του δημοφιλούς της λογισμικού, τον Ιανουάριο του 2014.

 

Link.png Site: ArsTechnica