H εταιρία ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb σχεδιάζει να παρουσιάσει τα δικά της πρωτότυπα προκατασκευασμένων κτισμάτων μέσα στο 2019. 

Η Airbnb παρουσίασε στον κόσμο το νέο της προϊόν που λέγεται “Backyard”. Η ιδέα της νέας αυτής δημιουργικής πλατφόρμας είναι να σχεδιάσει και να παρουσιάσει στον κόσμο διάφορα πρωτότυπα κτίσματα που θα μπορούν να μπουν ως βοηθητικά μέρη σε υπάρχουσες αυλές, ή να αποτελέσουν ακόμη και ολόκληρα σπίτια. 

Όπως δήλωσε ο Joe Gebbia, συνιδρυτής της εταιρίας: “Με το Backyard, εστιάζουμε στο ίδιο στοιχείο που γέννησε την Airbnb -- τις δυνατότητες του χώρου – και εφαρμόζουμε τις ιδέες μας σε ένα ευρύτερο κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό πλαίσιο.” Ο Gebbia πρόσθεσε ότι ξεκίνησαν να προσλαμβάνουν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μηχανικούς για να δουλέψουν στο Backyard, αλλά δεν ξεκαθάρισε το ακριβές επιχειρηματικό πλάνο πίσω από το project. Επίσης προέβλεψε ότι τα πρώτα πρωτότυπα κτίσματα θα παρουσιαστούν στο κοινό την άνοιξη του 2019. 

Η Airbnb προσφέρει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια προς ενοικίαση σε περισσότερες από 81000 πόλεις στον κόσμο, και παρά τα νομικά προβλήματα και τις πιέσεις από διάφορες κυβερνήσεις η αξία της εταιρίας συνεχώς μεγαλώνει (κοντεύει τα $30 δις). Αυτό την καθιστά ικανή για την ανάπτυξη μεγάλων πρότζεκτ όπως το Backyard, το οποίο θα μπορούσε να την εξαλείψει εντελώς τις νομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή. 

Ο Gebbia όμως ξεκαθαρίζει πως  δεν είναι μόνο το κέρδος που έχουν στο μυαλό τους με το Backyard. Είναι η ευθύνη της εταιρίας να συνεισφέρει στον σχεδιασμό έξυπνων σπιτιών σε έναν κόσμο που φαίνεται πως θα το έχει σύντομα ανάγκη. “Για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος, είτε αυτό θα είναι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω κλιματικής αλλαγής ή αστικοποιήσεις, το σπίτι θα πρέπει να εξελιχθεί. Για εμάς, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από μια επιχειρηματική ευκαιρία. Είναι κοινωνική ευθύνη.” 

Cnet.com