Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet η σημερινή, με πολλές εταιρείες τεχνολογίας να δίνουν στη δημοσιότητα σημαντικά στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια των παιδιών σε ότι έχει σχέση με τη ψηφιακή τεχνολογία αλλά και τρόπους προστασίας έναντι των κινδύνων.

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet η σημερινή, με πολλές εταιρείες τεχνολογίας να δίνουν στη δημοσιότητα σημαντικά στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια των παιδιών σε ότι έχει σχέση με τη ψηφιακή τεχνολογία αλλά και τρόπους προστασίας έναντι των κινδύνων.

 

Σύμφωνα με τη Wind και την εκστρατεία kids@safety, η χρήση του Internet από τα παιδιά είναι τακτική, με ποσοστό 55% να συνδέεται για 1-2 ώρες καθημερινά ενώ το 23% των παιδιών, χρησιμοποιεί το Internet για 2-3 ώρες κάθε ημέρα. Το ποσοστό των παιδιών που συνδέονται στο Internet ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα 3-4 ώρες, φτάνει το 5% ενώ στο 2% είναι το ποσοστό των πιαιδιών που σερφάρουν για περισσότερες από 5 ώρες καθημερινά. Μόλις το 2% των παιδιών, δεν έχουν πρόσβαση ενώ 13% των παιδιών ξοδεύουν στο Διαδίκτυο κάτω από μία ώρα καθημερινά.

 

Τα παιχνίδια καταλαμβάνουν αναμενόμενα τον περισσότερο χρόνο ασχολίας των παιδιών που συνδέονται στο Internet με ένα ποσοστό που φτάνει το 36%, ενώ το 33% προτιμά την αναπαραγωγή ταινιών και μουσικών βίντεο. Στα αρνητικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μόλις το 13% των παιδιών που ασχολούνται με το Internet, το χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους.

 

Σημαντική είναι η ευθύνη των γονέων σε ότι αφορά την προστασία του παιδιού από τυχόν κινδύνους οι οποίοι φέρονται σύμφωνα με την έρευνα να είναι ενήμεροι γι' αυτούς, με το 74% των οικογενειών να δηλώνουν ότι ο υπολογιστής βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο για την ορθή χρήση του υπό την επίβλεψη γονέα.

 

Σε ότι αφορά τις ενέργειες ενημέρωσης των εταιρειών για τη σημερινή ημέρα, η Wind μέσα από την ιστοσελίδα kidsatsafety.gr δημοσιεύει άρθρα και συνεντεύξεις από επιστήμονες με στόχο την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, παρέχοντας και ένα quiz με τίτλο "Μάθετε τι τύπος γονέα είστε" με χρήσιμες συμβουλές.

 

Η Microsoft σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, χρησιμόποιησε στα πλαίσια εκδήλωσης που συμμετείχαν περισσότεροι από 130 μαθητές, μια εικονογραφημένη ιστορία με βασικό χαρακτήρα τον Φίλιππο 17 ετών, που «έπεσε» θύμα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Ο Τίμος Πλατσάς, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Hellas, δήλωσε: «Στόχος μας μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι να αναδεικνύουμε τη σπουδαιότητα της σωστής χρήσης του διαδικτύου, επιτρέποντας σε μικρούς και μεγάλους να το αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ως εταιρία τεχνολογίας, είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους νέους όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αλλά και για τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο.

 

Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο επισημαίνουμε, η υιοθέτηση σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με υπευθυνότητα καθιστά το διαδίκτυο πολύτιμό εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων.»

 

 

Τέλος η Cosmote, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Παιδί και ασφάλεια στην τεχνολογία» και μέσα από την ιστοσελίδα safekids.gr, δίνει πληροφορίες για καινοτόμες υπηρεσίες και προιόντα, για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ενημέρωση και εκπαίδευση των ενηλίκων για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.

 

Επιπλέον η υπηρεσία “COSMOTE Smile” δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν τις ιστοσελίδες καθώς και το χρονικό διάστημα που μπορεί το παιδί να πλοηγείται στο διαδίκτυο, τις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιεί αλλά και συγκεκριμένους αριθμούς εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων στο κινητό τηλέφωνο