Τα πλεονεκτήματα των συσκευών που συνδέονται μεταξύ τους είναι πολλά, και αναμφισβήτητα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, ξεκινώντας από τους έξυπνους θερμοστάτες και καταλήγοντας σε φωτιστικά που ελέγχονται με smartphones.

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα αρκετά σημαντικό. Με τόσες πολλές εταιρείες να δημιουργούν προϊόντα για το λεγόμενο "Internet of Things", η λίστα με τα πρωτόκολλα σχετικά με τη συνδεσιμότητα των gadgets ολοένα και πληθαίνει. Αν λάβουμε υπόψιν μας πως η "IoT" αγορά σκοπεύει να φτάσει τα 212 δισεκατομμύρια συσκευές το 2020, είναι αρκετά σίγουρο πως θα επικρατήσει χάος αν οι συσκευές συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους.

 

Ένα συγκεκριμένο καθολικό χαρακτηριστικό που θα επέτρεπε τη συνεργασία διαφορετικών συσκευών θα βοηθούσε για να απλοποιηθούν σημαντικά τα πράγματα. Αυτό ελπίζουν να πετύχουν με τη δημιουργία της κοινοπραξίας "Open Interconnect Consortium", οι εταιρείες Intel, Dell, Samsung και άλλες μεγάλες εταιρείες.

 

Και άλλη κοινοπραξία για το Internet of Things; πιθανόν να ρωτήσετε. Αρκετές εταιρείες εδώ και καιρό πιέζουν να δημιουργηθούν τέτοια πρότυπα. Η LG, η Qualcomm και άλλες εταιρείες υποστηρίζουν τη κοινοπραξία AllSeen Alliance ενώ η Intel είναι μέλος και ακόμη μίας κοινοπραξίας με την ονομασία Industrial Internet Consortium, που αφορά στην αρχιτεκτονική και στις απαιτήσεις που απαιτούνται προκειμένου να συνδέονται μεταξύ τους οι συσκευές αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

 

Το νέο "Open Interconnect Consortium" (OIC) ενδιαφέρεται περισσότερο για το καταναλωτή και τις επιχειρήσεις, και θα δημιουργήσει ένα βιομηχανικό πρότυπο για να διευκολύνει τη σύνδεση των συσκευών μεταξύ τους. Σύμφωνα με την Intel, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν θα αναπτύξουν τόσο το πρόγραμμα πιστοποίησηςόσο και το πρωτόκολλο που θα καθορίζει τις προδιαγραφές. Αρχικά το OIC θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα για χρήση σε νοικοκυριά και γραφεία, με τις προδιαγραφές να επεκτείνονται αργότερα στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και στη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης.

 

Η ουσία είναι κάποια στιγμή οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν συσκευές με το λογότυπο κάποιου πρότυπου (όπως του OIC), το οποίο θα εξασφαλίζει ότι η κλειδαριά ασφαλείας που αγοράσατε για την εξώπορτα τους σπιτιού σας, θα είναι συμβατή για παράδειγμα με το κινητό σας.

 

Link.png Site: Engadget