Η Σοβιετική Ένωση μπορεί να κατέρρευσε πριν από 17 χρόνια, ωστόσο υπάρχει ένα μέρος όπου η κομμουνιστική ουτοπία ζει και βασιλεύει: Η διαδικτυακή κατάληξη .su όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά γνωρίζει και άνθηση με την καταχώρηση χιλιάδων νέων δικτυακών τόπων.

 

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις με τη σοβιετική κατάληξη αυξήθηκαν κατά 45% από την αρχή του έτους και φτάνουν πλέον τις 45.000. Τη μικρή ηλεκτρονική κοινότητα διατηρούν μπλόγκερς, επιχειρηματίες αλλά και νοσταλγοί του παρελθόντος, που αντιστέκονται σθεναρά στις απόπειρες να καταργηθεί το όνομα χώρου .su.

 

Για παράδειγμα η νεανική οργάνωση Νάσι («δικό μας»), που υποστηρίζει τον Πούτιν και επιτίθεται συστηματικά στους επικριτές του Κρεμλίνου, έχει διαδικτυακή παρουσία στη διεύθυνση nashi.su, αν και αρνείται ότι το κάνει για λόγους νοσταλγίας.

 

Άλλοι πάλι αγοράζουν αναγνωρίσιμες διευθύνσεις .su που σίγουρα θα ήταν κατειλειμμένες σε άλλα ονόματα χώρου. Ο Βλαντιμίρ Κράμοβ, για παράδειγμα, διαχειριστής δικτύων στη Μόσχα, αγόρασε πέρυσι το microsoft.su ώστε η κατάληξη της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης να είναι ευκολομνημόνευτη.

 

Επισήμως, βέβαια, το .su είναι υπό κατάργηση. Το διαδικτυακό όνομα χώρου κάθε χώρας διατηρείται σε λίστα του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης και κανονικά καταργείται αν η χώρα αλλάξει όνομα ή διασπαστεί. Αυτό εξάλλου συνέβη στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στο Ζαΐρ όταν έγινε η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Η Ρωσία αρχικά συμφώνησε να πάψει να καταχωρεί νέες διευθύνσεις .su, το 2001 όμως άνοιξε και πάλι το όνομα χώρου για κάθε ενδιαφερόμενο. Η μείωση τιμών στις νέες διευθύνσεις που ανακοινώθηκε φέτος τον Ιανουάριο οδήγησε σε αύξηση των δικτυακών τόπων .su από τις 31.000 στις 45.000.

 

Η ειρωνεία είναι ότι η σοβιετική κατάληξη δημιουργήθηκε το 1990, περίπου έναν χρόνο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

 

Picture.png Εικόνα: Αναχρονισμός στο Διαδίκτυο...

Source.png Πηγή: in.gr