Η ομάδα πίσω από τα αρχεία JPEG (Joint Photographic Experts Group) παρουσιάζει μια πρωτοβουλία Ιδιωτικότητας & Ασφάλειας, η οποία εισάγει ψηφιακά δικαιώματα διαχείρισης σε όλες τις φωτογραφίες τύπου JPEG, και όχι μόνο στο JPEG 2000 format.

Η πρωτοβουλία αυτή προστατεύει την ιδιωτικότητα του χρήστη αποκρύπτοντας επιπρόσθετες πληροφορίες (λόγου χάρη την τοποθεσία όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία), όμως μπορεί ακόμη και να απαγορεύει την προβολή ή την αντιγραφή της εικόνας από άλλους. Κάτι τέτοιο, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικτυακή χρήση διαφόρων φωτογραφιών με τον τρόπο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Παραδείγματος χάρη, εκτιμάται ότι με μια τέτοια πρωτοβουλία θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των memes που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

Όπως και να έχει, η πρωτοβουλία αυτή δεν θα λάβει χώρα άμεσα. Επιπλέον, η Electronic Frontier Foundation απευθυνόμενη στην Επιτροπή JPEG πρότεινε μια μέση λύση. Προτείνει να γίνεται με χρήση φίλτρου η απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων (λόγου χάρη να έχουν πρόσβαση σε μια φωτογραφία μόνο όσοι είναι φίλοι του συγκεκριμένου ατόμου στο Facebook) αλλά να μην είναι αδύνατη η αντιγραφή μιας φωτογραφίας.

 

Η Electronic Frontier Foundation υποστηρίζει ότι θα πρέπει να έχει ο χρήστης έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων, χωρίς όμως να μειώνεται η λειτουργικότητα. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν είναι βέβαιο εάν η επιτροπή JPEG θα λάβει υπόψιν της τις παραπάνω προτάσεις.

 

Link.png Site: http://www.engadget.com/2015/10/14/jpeg-copy-protection[/url]/']Engadget