Τις δικές τους δικτυακές πύλες, από όπου θα προβάλλουν τον τόπο τους και θα εξυπηρετούν τους πολίτες τους, θα αποκτήσουν 131 δήμοι της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις αρχές του 2008, με πρότυπη πύλη αυτή του δήμου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει πιλοτικά στα μέσα του Δεκέμβρη.

 

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανελλαδικού έργου για τη δημιουργία «ψηφιακών πόλεων», στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 600 δήμοι της χώρας. Το συγκεκριμένο υποέργο, με τίτλο «Δημοτικές διαδικτυακές πύλες Μακεδονίας και Θράκης», αφορά 131 δήμους, με πληθυσμό έως και 20.000 κατοίκους, στους οποίους θα δημιουργηθούν ισάριθμα portals.

 

Μέσα από αυτά θα γίνεται οργανωμένη παρουσίαση και προβολή των δήμων, ενώ θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις τοπικές επιχειρήσεις, όπως η δυνατότητα για αιτήματα και καταγγελίες δημοτών, δικαιολογητικά και βεβαιώσεις δημοτολογίων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πληρωμές οφειλών, δημοτικών φόρων και τελών ύδρευσης, δημοσίευση αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών κ.ά.

 

«Δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής με τον πολίτη για να γίνει καλύτερη η συναλλαγή του με το δήμο, αλλά και εργαλεία για τα στελέχη των δήμων για να μπορούν να διεκπεραιώνουν υποθέσεις μηχανογραφημένα πλέον, μέσα από τα πόρταλς» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του έργου από την ανάδοχη εταιρεία OTS, Ελευθέριος Ντουάνογλου.

 

Οι 131 πύλες θα στηρίζονται στο ίδιο λογισμικό και θα έχουν παρόμοιο περιβάλλον εργασίας, που όμως θα περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου. Παράλληλα, το σύστημα διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας στη μεταφορά δεδομένων.

 

Η σύμβαση για την υλοποίησή του υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2007 - με ανάδοχες εταιρίες τις Altec και OTS - και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2008, ενώ στο διάστημα αυτό προβλέπεται η εκπαίδευση των στελεχών των δήμων και η τεχνική υποστήριξη, καθώς επίσης η προβολή και δημοσιότητα της λειτουργίας των ηλεκτρονικών πυλών.

 

«Ο πρώτος δήμος που θα ανεβάσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πύλη του θα είναι ο δήμος Χορτιάτη, μέσα στο Δεκέμβριο. Θα λειτουργήσει πιλοτικά και στη βάση του θα αναπτυχθούν και οι υπόλοιπες διαδικτυακές πύλες στους άλλους δήμους», επεσήμανε ο κ. Ντουάνογλου.

 

Το συνολικό κόστος του έργου για τους 131 δήμους ανέρχεται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Source.png Πηγή: EPT3