Ο θρυλικότερος web browser, το πρόγραμμα που βοήθησε στην εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού από τα πρώτα βήματα του, φτάνει στο τέλος και η ανάπτυξη του σταματάει επίσημα από τη 1η Φεβρουαρίου 2008.

 

O Netscape Navigator, μια δημιουργία του Marc Andreessen, γνώρισε πρωτοφανή απήχηση στα μέσα της δεκαετίας του 90 όταν και κατείχε περισσότερο από το 90% της αγοράς ενώ τώρα η εγκατεστημένη βάση του υπολογίζεται περίπου στο 0.6%.

 

Με την εμφάνιση του Internet Explorer της Microsoft και την ενσωμάτωση του στα Windows, ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα για τη Netscape η οποία κατηγόρησε

τη Microsoft για μονοπωλιακή τακτική. Ο συμβιβασμός και τα οφέλη για τη Netscape δεν άλλαξε κάτι για το συνεχές μειωμένο μερίδιο αγοράς κάτι που οδήγησε στην εξαγορά της Netscape το 1998 από το μεγαλύτερο ISP της Αμερικής, την AOL.

 

Αν και η AOL ξεκίνησε άμεσα την ανάπτυξη νέων εκδόσεων με εξελιγμένα χαρακτηριστικά, αρκετοί προγραμματιστές του Navigator μετακινήθηκαν στο ίδρυμα Mozilla και βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη του FireFox που αποτελεί το σημαντικότερο αντίπαλο του Internet Explorer μέχρι σήμερα.

 

Οι παλιές εκδόσεις του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της AOL ενώ μετά τη 1η Φεβρουαρίου δε θα κυκλοφορήσουν άλλες ενημερώσεις ασφαλείας. Μάλιστα η AOL προτρέπει τους χρήστες του Netscape Navigator να μεταπηδήσουν στο Mozilla Firefox που θα κυκλοφορήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 τη τρίτη επίσημη έκδοση του.

 

Source.png Πηγή: BBC News

Link.png Site: Netscape Navigator